Με επιτόπου επιβολή προστίμων για οικολογικές παραβάσεις, συλλήψεις, αλλά και αφαίρεση αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων προτίθεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα είδος «πράσινης αστυνομίας» στο πρότυπο κρατών του εξωτερικού με διευρυμένες αρμοδιότητες.
Για το ζήτημα αυτό, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης θα έχει συνάντηση εντός της εβδομάδας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο ώστε να διερευνηθούν τα νομικά περιθώρια που υπάρχουν για την υλοποίηση του σχεδίου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιθυμεί την άμεση καταστολή με διοικητικά πρόστιμα κλιμακούμενου ύψους ανάλογα με την παράβαση ή ενδεχόμενη υποτροπή, τα οποία θα επιβάλλονται επιτόπου από τους δασικούς υπαλλήλους, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ή τους ελεγκτές δόμησης, οι αρμοδιότητες των οποίων εξετάζεται να διευρυνθούν.
Η πρόβλεψη για την άμεση αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών παραβάσεων, σύμφωνα με το Έθνος, θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την βιοποικιλότητα που καταρτίζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μέχρι στιγμής έχουν καθοριστεί οι γενικές αρχές του νομοσχεδίου και στόχος είναι να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές φθινόπωρο ώστε να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου.
Στις περιβαλλοντικές παραβάσεις που υπολογίζεται ότι θα αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο συγκαταλέγονται η λαθροϋλοτομία, η παράνομη απόρριψη υλικών ή υγρών αποβλήτων από βιομηχανίες και βιοτεχνίες σε ρέματα και άλλες περιοχές, η απόρριψη μπαταριών και σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Εκτιμάται ότι με την επί τόπου αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, θα επιτευχθεί η καλύτερη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών που αποτελούν το 27% της ελληνικής επικράτειας.