Αλμα στις τιμές των κατοικιών καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το β’ τρίμηνο του 2019 καθώς οι τιμές κατοικιών στην Αττική εκτοξεύθηκαν κατά 11,1%, στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 7%, σε άλλες μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν κατά 4,1% ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, με έμφαση στις παραθεριστικές, ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 5%.
Όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία η Αθήνα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών αγοραστών και είναι ενδεικτικό ότι τα κεφάλαια από ξένους επενδυτές στο πρώτο εξάμηνο είναι αυξημένα κατά 49% σε σχέση με πέρσι.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η αύξηση άγγιξε το 7,7% έναντι ανόδου 4,9% κατά το α’ τρίμηνο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2018 οι αξίες των κατοικιών είχαν αυξηθεί κατά 1,7%, ωστόσο κατά το β’ εξάμηνο η επιτάχυνση της αγοράς ήταν εμφανής.
Κατά το β’ τρίμηνο του 2019 οι νεόδμητες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 7,7% ενώ τα παλαιότερα ακίνητα (5ετίας και άνω) ενισχύθηκαν κατά 7,6%.
Η αύξηση των τιμών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο ενδιαφέρον των ξένων, καθώς υπήρχαν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και στο πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής 5ετούς διάρκειας σε πολίτες εκτός ΕΕ που αποκτούν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2017 άρχισε να καταγράφεται το πρώτο έμπρακτο ενδιαφέρον από ξένους, κυρίως λόγω Airbnb και Golden Visa, με αποτέλεσμα να καταγράφονται περί τα 415 εκατομμύρια άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό. Την περασμένη χρονιά, το ενδιαφέρον αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο, με αποτέλεσμα να πέσουν στην κτηματαγορά περί τα 1,1 δισ από ξένους επενδυτές. Έχοντας συμπληρωθεί το πρώτο φετινό εξάμηνο, η εικόνα είναι πραγματικά απίστευτη, καθώς ήδη έχουν μπει σχεδόν 740 εκατ. ευρώ κι όλα δείχνουν ότι πάμε για ρεκόρ.
Κερδισμένοι από τις εξελίξεις αυτές είναι φυσικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι τράπεζες που έχουν αποκτήσει ακίνητα μέσω πλειστηριασμών, ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα, αλλά και οι ενοικιαστές, καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο τα ενοίκια σημείωσαν αύξηση έως 34%, με την αύξηση να είναι διψήφια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο του 2018 τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό άγγιξαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 655 εκατ. αφορούσαν αποκλειστικά την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τα υπόλοιπα αφορούσαν επενδυτικές κινήσεις όπως αναπτύξεις κτηρίων και ανακατασκευές υφιστάμενων ακινήτων.