© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με τους ξένους να πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια και τους Ελληνες να δείχνουν ότι επιστρέφουν φέτος στην αγορά β’ κατοικίας, οι κορυφαίοι νησιωτικοί προορισμοί της χώρας που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση είναι αυτοί που προσελκύουν αντίστοιχα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υποψήφιους αγοραστές εξοχικών στη δεδομένη συγκυρία.
Η Ρόδος και η Κρήτη, με την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου στο επίκεντρο, βρίσκονται στο top των νησιών αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για την αγορά εξοχικών κατοικιών, προσφέροντας τις περισσότερες από τις πιο προσιτές επιλογές στους υποψήφιους αγοραστές, χωρίς να λείπουν και τα πολύ ακριβά ακίνητα που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τα 8.000 ευρώ ανά τ.μ. Μάλιστα, ειδικά η πόλη της Ρόδου περιλαμβάνεται και στο top 10 των περιοχών με τις υψηλότερες αξιολογήσεις χρηστών ως οι καλύτερες, αλλά και πιο ασφαλείς για να ζει κανείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γνωστού δικτύου αγγελιών Spitogatos, όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα με τη συμμετοχή άνω των 10.000 χρηστών του δικτύου.
Το top 5 των δημοφιλέστερων προορισμών για αγορά εξοχικών αυτή την περίοδο, όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο ξεκινά και η υψηλή σεζόν για πωλήσεις β’ κατοικίας, συμπληρώνουν η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Μύκονος, η οποία διατηρεί και την πρωτοκαθεδρία, με τις υψηλότερες αξίες πώλησης πάνω από τα 6.700 ευρώ ανά τ.μ. Από τις Κυκλάδες, πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των υποψήφιων αγοραστών βρίσκεται επίσης η Πάρος, η οποία σταθερά τα τελευταία χρόνια ανεβάζει χρόνο με τον χρόνο ολοένα ψηλότερα τις επιδόσεις της στον τουρισμό, ενώ στο κομμάτι του real estate οι τιμές στις ζητούμενες αγγελίες στο νησί έχουν σημειώσει την τελευταία εξαετία αύξηση πάνω από 100%, με πάνω από 4.500 ευρώ ανά τ.μ., ξεπερνώντας πλέον τη Σαντορίνη. Ψηλά επίσης είναι και η Σκόπελος στις Σποράδες ως πιο εναλλακτικός προορισμός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos (www.spitogatos.gr), της γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα.
Ενδιαφέρον από ξένους, αλλά και Ελληνες
Πάντως, τη δεδομένη στιγμή είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον για αγορά β’ κατοικίας είναι απτό τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, «απ’ όπου η ζήτηση γενικότερα για την αγορά κατοικίας στη χώρα μας είναι σημαντική», όπως δηλώνει ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, πρώην ορκωτός εκτιμητής και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων SOLUM Property Solutions. «Οι επενδύσεις ξένων σε ακίνητα έφτασαν το 2023 τα 2,1 δισ. περίπου, με τους ενδιαφερομένους από το εξωτερικό να εξακολουθούν να έχουν την Ελλάδα στο ραντάρ τους, αφού, παρά την άνοδο των τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, παραμένει πιο φθηνή σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς μεσογειακούς προορισμούς». Συνολικά, ως ένα γενικότερο σχόλιο για την πορεία της αγοράς κατοικίας στη χώρα μας, ο κ. Χαραλαμπόπουλος επισημαίνει ότι έως τώρα υπάρχει ανοδική τάση, «αλλά ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να έχουμε διορθώσεις σε ορισμένες περιοχές όπου παρατηρούνται εξάρσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει “φούσκα”». Οι λόγοι για τις όποιες ανατιμήσεις ή υπερτιμήσεις -με βάση και τον δείκτη τιμών προς ενοίκια και τον έτερο δείκτη τιμών προς εισόδημα- έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους κατασκευής, την αύξηση της αξίας των οικοπέδων, με τον αντίκτυπο προγραμμάτων όπως αυτό για το «Σπίτι μου», αλλά και της ανοδικής ζήτησης από το ξένο κοινό. Στην παρούσα φάση, το κόστος κατασκευής, τα επίπεδα αμοιβών και ο πληθωρισμός αποτελούν εκείνους τους αρνητικούς παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν τις τιμές των ακινήτων ώστε να προκύψει διόρθωση σε κατηγορίες ακινήτων και περιοχές. Πάντως, κρίσιμο ρόλο παίζει και η ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία είναι σημαντική.
Την ίδια στιγμή, είναι περισσότερα πλέον τα αιτήματα για αγορά β’ κατοικίας και από το εγχώριο κοινό, γεγονός το οποίο αποτυπώνει και η τελευταία ανάλυση της εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών Εlxis, με γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ουτρέχτη της Ολλανδίας. «Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι Ελληνες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών κατοικιών. Εξέλιξη ενδεικτική του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος, ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το ότι η Elxis προωθεί ελληνικά ακίνητα σχεδόν αποκλειστικά σε αγοραστές από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Ολλανδία, όπου και η έδρα της εταιρείας, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ελβετία», όπως αναφέρεται σχετικά. Παρά το γεγονός ότι η αγορά εξοχικών αποτέλεσε τα τελευταία -αρκετά- χρόνια και ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας δευτερεύουσα επιλογή για το εγχώριο κοινό, πλέον υπάρχει μία κατηγορία Ελλήνων υποψήφιων αγοραστών που φαίνεται ότι επιστρέφει στην αγορά εξοχικής κατοικίας – και μάλιστα από τα σχέδια για σπίτια προδιαγραφών. Πρόκειται για υποψήφιους αγοραστές «που κινούνται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από τα σχέδια σε τιμές που κινούνται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ, χωρίς να έχουν ως αποκλειστικό τους μέλημα την πολύ χαμηλή τιμή», σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis. Αυτή η κατηγορία προτιμά περιοχές ανερχόμενες και όχι ιδιαίτερα κορεσμένες τοποθεσίες· για παράδειγμα, στην Κρήτη κινούνται σε περιοχές των Νομών Ρεθύμνου και των Χανίων χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται και σε όλη την ακτογραμμή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Αντίστοιχα, στη Ρόδο η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο αναπτυγμένη, ενώ σημαντική κινητικότητα παρατηρείται από Ελληνες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Oι τιμές
Ως προς τις ζητούμενες τιμές στα δημοφιλέστερα νησιά για αγορά β’ κατοικίας, με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο του Spitogatos, η Μύκονος, όπως είναι εύλογο, πρωταγωνιστεί από πλευράς αξιών. Ωστόσο είναι εντυπωσιακή η άνοδος της Πάρου, πάνω ακόμη και από τη Σαντορίνη. Η πιο προσιτή επιλογή ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς είναι η Κρήτη, στην περιοχή του Ηρακλείου.
Ειδικότερα, στη Μύκονο η μέση ζητούμενη τιμή αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 6.750 ευρώ ανά τ.μ. όπως προκύπτει από τις αγγελίες, ενώ το 2018 (την πρώτη ανοδική χρονιά των αξιών των ακινήτων μετά την πλήρη κατάρρευση της κτηματαγοράς στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας) το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 4.500 ευρώ ανά τ.μ.
Υπερδιπλασιασμό σημειώνουν στη διάρκεια της περιόδου 2018-2024 οι τιμές στην Πάρο: η μέση τιμή για αγορά κατοικιών αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από 4.500 ευρώ ανά τ.μ., με βάση πάντα τις δημοσιευμένες αγγελίες, έχοντας σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο κατά 108% από το 2018, όταν το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 2.177 ευρώ ανά τ.μ.!
Πιο ήπια σαφώς είναι η αύξηση στον έτερο premium προορισμό των Κυκλάδων, στη Σαντορίνη: με μέση ζητούμενη τιμή στο νησί τώρα στα 4.190 ευρώ ανά τ.μ., η αύξηση έναντι των 2.667 ευρώ ανά τ.μ. του 2018 αντιστοιχεί στο +57%.
Ανοδο της τάξης του 38% έχει σημειώσει η μέση ζητούμενη τιμή στην τελευταία εξαετία στον πιο δημοφιλή προορισμό για αγορά β’ κατοικίας του Ιονίου, την Κέρκυρα, εκεί όπου οι τιμές από τα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. του 2018 αγγίζουν πλέον τα 2.100 ευρώ ανά τ.μ.
Στη Ρόδο, με μία μέση τιμή τώρα λίγο πάνω από 1.800 ευρώ ανά τ.μ., η αύξηση στην εξαετία είναι στο +57%, με το νησί πάντως να αποτελεί πρώτη επιλογή σε επίπεδο ζήτησης λόγω και των υποδομών, της συνδεσιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κ.λπ. Αντίστοιχα συμβαίνει και στην περίπτωση του Ηρακλείου Κρήτης, που αποτελεί μαζί με τη Ρόδο τη δημοφιλέστερη επιλογή για αγορά β’ κατοικίας αυτή τη στιγμή, προσφέροντας και τις πιο προσιτές τιμές, με μία μέση ζητούμενη τιμή στις αγγελίες λίγο πάνω από τα 1.500 ευρώ ανά τ.μ.
Σε έναν πιο εναλλακτικό προορισμό, λόγω και της διαφορετικότητας του φυσικού τοπίου στις Σποράδες, στη Σκόπελο, η μέση ζητούμενη τιμή για την αγορά ακινήτου αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί σε επίπεδα λίγο υψηλότερα, των 1.800 ευρώ ανά τ.μ.
Διαβάστε ακόμη
Meme μετοχές: Γιατί το 2024 δεν είναι 2020 (tweets)
Οι «baby boomers» βγαίνουν στη σύνταξη – Προς νέο ρεκόρ αιτήσεων
FT: Μπορεί η οικονομία της Ευρώπης να ελπίζει ότι θα ανταγωνιστεί ξανά τις ΗΠΑ;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ