Του Κωστή Πλάντζου
Στα 4,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους σε ιδιώτες, από σχεδόν 6,1 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει τον Αύγουστο. Η εξόφληση χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ ήταν το κριτήριο με βάση το οποίο η χώρα πήρε εχθές την δόση των 800 εκ. ευρώ από τον ESM.
Ωστόσο «εξόφληση» οφειλών από το Κράτος, δεν σημαίνει και… αποπληρωμή των χρεών. Και αυτό γιατί, με βάση τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που δημοσίευσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών:
– Από τα σχεδόν 6,023 δισ. ευρώ που χρωστούσε το Κράτος τον Αύγουστο, τα υπουργεία και οι φορείς του δημοσίου πλήρωσαν σε χρήμα τον μήνα Σεπτέμβριο μόλις 350 εκατ. ευρώ. από 3,909 δισ. που χρωστούσαν οι φορείς, οι οφειλές μειώθηκαν σε 3,559 δισ. ευρώ.
– Η μεγάλη μείωση οφειλών εμφανίζεται λόγω των υψηλών επιστροφών φόρων που εμφανίζει η ΑΑΔΕ. Τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 2,114 δισ. επιστροφές φόρων, αλλά τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν σε μόλις 931 εκατομμύρια ευρώ (-1,183 δισ. ευρώ). Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των τελωνείων σε ιδιώτες. Το «ευτύχημα» για το δημόσιο όμως ήταν πως ενώ τον Ιούλιο που βγήκαν χιλιάδες πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, οι επιστροφές φόρων εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ (αντί 3,3 δισ. που υπολόγιζε για ολόκληρο το 2017 η κυβέρνηση) αλλά τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οπότε μεγάλο μέρος από τα 1,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να επιστρέψει η εφορία, συμψηφίστηκαν με οφειλές ΕΝΦΙΑ που εξοφλήθηκαν αν και δεν είχαν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα.
Έτσι, με ένα σμπάρο, η κυβέρνηση πέτυχε:
– να εξοφλήσει υποχρεώσεις επιστροφών φόρου εισοδήματος, χωρίς να βγάλει «ζεστό χρήμα» από τα κρατικά ταμεία για να πληρώσει τους ιδιώτες.
– να εμφανίσει «εισπράξεις» από ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχει πληρωθεί ο φόρος από τους φορολογούμενους, σβήνοντας οφειλές με συμψηφισμούς που το ίδιο το δημόσιο έκανε.
– να «προεισπράξει» μαζικά τον ΕΝΦΙΑ, αντί να περιμένει από τους φορολογουμένους να τον πληρώσουν σε έως και 5 δόσεις, όπως θα είχαν δικαίωμα από το νόμο αν είχαν στα χέρια τους τα λεφτά που τους χρωστούσε το κράτος και πλήρωναν με αυτά τις δόσεις.