© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Λεφτά… υπάρχουν στο ταμείο του κράτους και μπορούν να διατεθούν για επιπλέον μέτρα στήριξης χωρίς να αποκλίνει η οικονομία από τους νέους και αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες που ετοιμάζεται να επιβάλει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ξεκίνησε τη θητεία του με ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ, που μπορεί τελικά να ξεπεράσει ακόμα και τα 6 δισ. ευρώ! Καταρχάς η εκτέλεση του Προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 ήταν πολύ καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,396 δισ. ευρώ που περίμενε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ! Ανάμεσα στην αρχική εκτίμηση του ελλείμματος και το πλεόνασμα που τελικά έμεινε στο ταμείο δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 3,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό βέβαια είναι κάπως σχετικό, καθώς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναθεωρήθηκε η εκτίμηση του Προϋπολογισμού.
Ο στόχος φέτος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέβηκε στο 1,1% του ΑΕΠ αντί για 0,7% του ΑΕΠ. Ο αναθεωρημένος στόχος «τρώει» από τον κουμπαρά του Προϋπολογισμού στενεύοντας τα περιθώρια για παροχές και άλλα μέτρα. Πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μετά το καλοκαίρι και αφού καταγραφεί η είσπραξη των φορολογικών εσόδων, η μείωση των απωλειών στον ΦΠΑ και διαπιστωθεί η πορεία του τουρισμού στη φετινή σεζόν.
Φορολογικά έσοδα
Ως προς τα φορολογικά έσοδα, ο Προϋπολογισμός θέτει ως προϋπόθεση την είσπραξη 32 δισ. ευρώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο τους έτους για να κυλήσουν τα πράγματα ομαλά. Με βάση τον Προϋπολογισμό, οι στόχοι για τις φορολογικές εισπράξεις στο δεύτερο μισό του έτους έχουν ως εξής: 4,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, 5,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 4,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 5,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμφανίζουν υψηλές ταχύτητες στην εισπραξιμότητα των φόρων για τον μήνα Απρίλιο φθάνοντας σε επίπεδα 85,7%, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα κόκκινων χρεών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τετράμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ. Πάντως οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι ρυθμοί των εισπράξεων (ειδικά των άμεσων φόρων) θα διατηρηθούν υψηλοί – εκτός και αν μια νέα κρίση ανατρέψει τα δεδομένα.
Οσον αφορά στον ΦΠΑ και την πάταξη της φοροδιαφυγής, που έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, αναμφίβολα κρίνεται ως θετικό το ότι η «τρύπα» των 6 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το ότι η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ. Μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δείξει πως αν οι απώλειες ΦΠΑ περιοριστούν στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, θα μπει περίπου 1 δισ. ευρώ παραπάνω στα κρατικά ταμεία!
Οσον αφορά στον Τουρισμό, αρμόδιες πηγές παραπέμπουν με νόημα στο στρατηγικό πλάνο του κλάδου, που «βλέπει» έσοδα 30 δισ. ευρώ ως το τέλος της δεκαετίας!
Παρά τα πισωγυρίσματα στις κρατήσεις, τα έως τώρα στοιχεία αποδεικνύουν τη δυναμική των επισκεπτών και των εσόδων. Το 2022 είχαμε κάτι λιγότερο από 30 εκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή λιγότερους από το 2019, αλλά εντέλει οι εισπράξεις ήταν μόλις 500 εκατ. ευρώ μικρότερες. Και αυτό γιατί η κατά κεφαλήν δαπάνη του 2022 ήταν 592 ευρώ, έναντι 535 ευρώ το 2019, άρα λιγότεροι τουρίστες δαπάνησαν περισσότερα.
Φέτος, η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι περίπου 10% μικρότερη από πέρσι, ωστόσο το γεγονός ότι έχουμε 52% περισσότερες αφίξεις οδηγεί τελικά σε εισπράξεις κατά 38% μεγαλύτερες. Πρακτικά, οι περισσότεροι επισκέπτες και η διεύρυνση της σεζόν ενισχύουν την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να έχουμε εισπράξεις περίπου 2 δισ. ευρώ παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλαδή να φτάσουμε στα 20 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα
Η μεγάλη μάχη για τα €370 εκατ. από τα αναψυκτικά (pics)
COP28: «Μικρό καλάθι» μετά το ναυάγιο των G20 για τα ορυκτά καύσιμα και τις ΑΠΕ (pic)
Τριετίες: Ξεπαγώνουν το 2025 αν η ανεργία πέσει κάτω από 10%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ