Την ίδια ώρα, τα χρέη ασφαλισμένων και εργοδοτών προς τα Ταμεία αγγίζουν τα 16,6 δισ. ευρώ, καθώς, ενώ άλλα χρέη πληρώνονται, συνεχώς προστίθενται νέα, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Στο δυσθεώρητο ποσό των 3,1 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον οι οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών προς τους ασφαλισμένους τους (εργαζομένους και συνταξιούχους), στον ιδιωτικό τομέα υγείας, αλλά και σε προμηθευτές για το α’ εξάμηνο του 2016.
Αυτό το ποσό προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης (προϋπολογισμός κράτους αλλά και Νομικών Προσώπων, Ασφαλιστικών Οργανισμών και Δήμων).
Όπως σημειώνει το Capital, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χρωστούν σήμερα στους ίδιους τους ασφαλισμένους τους, τον ιδιωτικό τομέα της υγείας και άλλους προμηθευτές τόσα όσα πρέπει να εξοικονομήσει το Δημόσιο (κράτος και συνταξιοδοτικά ταμεία) από τις περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις εισφορών τα επόμενα 3-4 χρόνια , σύμφωνα με όσα προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτιμώντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 8.5.2016.
Το έλλειμμα των τριών μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ) το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίζει ο νόμος Κατρούγκαλου με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται από φέτος μέχρι το 2019 αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα του ΙΚΑ να φτάνει φέτος στα 2,1 δισ. ευρώ, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ να φτάνει τα 670 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ασφαλιστικών οργανισμών ανήκει στον ΕΟΠΥΥ και ανέρχεται στα 1,831 δισ. ευρώ και ακολουθεί το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο χρωστά 726 εκατ. ευρώ σε 30.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.
Σημειώνεται επίσης ότι τους τελευταίους 18 μήνες που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ταμείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, δεδομένου ότι εκτινάχτηκαν από τα 1,887 δισ. ευρώ στα 3,146 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,259 δισ. ευρώ.
Βασικότερος λόγος για την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων, η συσσώρευση χρεών των συνταξιοδοτικών ταμείων προς των ΕΟΠΥΥ, καθώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία παρακρατούν μέρος των εισφορών που εισπράττουν υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης τόσο από τους οικονομικά ενεργούς ασφαλισμένους, όσο και από τους συνταξιούχους προκειμένου να καταβάλλουν έγκαιρα τις συντάξεις.
Την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2015 – Μαρτίου 2016 τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν κατά 1,225 δισ. ευρώ, με το ΙΚΑ να χρωστά 588 εκατ. ευρώ, το ΤΑΥΤΕΚΩ (ταμείο εργαζομένων σε τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) 45 εκατ. ευρώ, ΟΑΕΕ 515 εκατ. ευρώ και ΟΓΑ 77 εκατ. ευρώ.