search icon

Οικονομία

Στα 14 δισ. «πετάει» ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός με έντοκα – αντί για ομόλογα

Σε βραχυχρόνιο δανεισμό με έντοκα γραμμάτια, λόγω του "συνωστισμού" στις αγορές ομολόγων, καταφεύγει η Ελλάδα, αυξάνοντας στα 14 δισ. ευρώ τον στόχο για το δανεισμό 2020 με έντοκα

Όσο η Ευρώπη καθυστερεί να δώσει λύσεις και λεφτά για κρατικές δαπάνες, ενώ η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις ασφαλείας από την πιστωτική γραμμή του ESM, φοβούμενη ότι τα 3,8 δισ. ευρώ για υγειονομικές δαπάνες μπορεί να κρύβουν παγίδες, το οικονομικό επιτελείο  αναζητεί έκτακτη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών, είτε άμεσα από έντοκα γραμμάτια είτε, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, με μία νέα έξοδο στις κεφαλαιαγορές.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέο ομόλογο, πιθανότατα  πενταετούς διάρκειας και μέχρι τον Ιούλιο, για να εξοικονομήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Και αυτά όμως δεν φτάνουν, αφού τον Ιούλιο το δημόσιο έχει να αποπληρώσει 3,2 δισ. ευρώ. Λόγω Κορωνοϊού το Δημόσιο δαπανά χωρίς να εισπράττει φόρους, αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα πέφτουν πλέον από τον Μάιο και κάτω από 13 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από την πιστωτική γραμμή του ESM φοβούμενη ότι τα 3,8 δισ. ευρώ για υγειονομικές δαπάνες κρύβουν παγίδες.

Τη λύση δίνουν πλέον τα έντοκα γραμμάτια που όμως, εκτός από το Δημόσιο, και οι ξένοι επενδυτές τα αντιμετωπίζουν σαν δανεισμό με ομόλογα! Η νέα αυτή στρατηγική αντικατοπτρίζεται και στις πρόσφατες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, όπως προχθές μόλις όπου το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε ποσό 1,6 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,25% (έναντι 0,36% στην προηγούμενη δημοπρασία πριν 1 μήνα) και το συνολικό ύψος των προσφορών ανήλθε σε 2,312 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι οι εκδόσεις αυτές δεν είναι απλώς «εσωτερικός δανεισμός» αλλά προσελκύουν και κεφάλαια από το εξωτερικό, για αποδόσεις που τα ομόλογα άλλων κρατών δεν προσφέρουν. Μάλιστα η συμμετοχή των ξένων εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, έως και στο 75% των προσφορών!

Ήδη τα ποσά των δανείων από έντοκα γραμμάτια καλπάζουν φέτος προς τα 13 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας πια τα περσινά επίπεδα, ενώ το αρχικό σενάριο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προέβλεπε δραστική μείωση για φέτος, στα 8 ως 9 δισ. ευρώ το πολύ.

Και ενώ το Κρατος μοιράζει επιδόματα χωρίς να εισπράττει φόρους από τον Μάρτιο, η Ελλάδα δεν έχει λάβει ως τώρα ούτε 1 ευρώ από τα έως και 37 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να της διατεθούν. Πολύ προσεκτικά και χωρίς κινήσεις που να μαρτυρούν ή να μεταδίδουν πανικό στις αγορές ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ οργανώνει και σχέδιο για δάνειο 2 δισ. με νέο 10ετές ομόλογο από Σεπτέμβρη, αν και υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα (re-opening) κάποιας από τις υφιστάμενες εκδόσεις για να ενισχυθεί η ρευστότητα του ομολόγου.

Στο μεσοδιάστημα στα κρατικά ταμεία θα έχουν εισρεύσει τα 664 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κέρδη από τα ελληνικά ομολόγα μετά το πράσινος φως που θεωρητικά θα ανάψει για την Αθήνα το Eurogroup της 11ης Ιουνίου ενώ αλλά τόσα υπολογίζει να λάβει η χώρα μας τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου του 2021, με την ολοκλήρωση της 7ης αξιολόγησης του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.

Exit mobile version