Πρόωρη… «ανάσταση» για την (ουσιαστικά «νεκρή» κατά την περασμένη δεκαετία) ελληνική οικονομία, καθώς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής ήλθε η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα (και με σταθερό outlook, μάλιστα) από τον κορυφαίο διεθνή οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s.
Η αναβάθμιση σε ΒΒ+ από ΒΒ, αποτελεί θετική έκπληξη για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι βελτιώνει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και αρνητική συγκυρία: εν καιρώ πολέμου, στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω τεράστιας ενεργειακής και κοινωνικής κρίσης.
Σηματοδοτεί όμως ότι, σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον, η χώρα καταφέρνει και κινείται ακόμα ανοδικά δείχνοντας ανθεκτικότητα, αντί «ελεύθερης πτώσεως», που πολλοί φοβούνταν ή προέβλεπαν και σε αυτήν την κρίση.
Είναι η 2η αναβάθμιση μάλιστα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τέλη Μαρτίου, την ελληνική Οικονομία είχε αναβαθμίσει και ο καναδικός οίκος DBRS.
Τα βήματα προόδου γίνονται παρότι στην ευρωπαϊκή οικονομία επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα. Η νέα αναβάθμιση έρχεται μετά την εντυπωσιακά καλύτερη από το αναμενόμενο δημοσιονομική επίδοση της χώρας, καθώς -σύμφωνα με την Eurostat- το 2021 έκλεισε με 3 δισ. ευρώ μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα από όσο είχε προβλέψει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.
Ο Οίκος διατηρεί μάλιστα και σταθερή την προοπτική (stable).
Η εξέλιξη αυτή φέρνει την Ελλάδα σχεδόν ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα: το επόμενο βήμα αναβάθμισης από τον S&P’s είναι πλέον η κατηγορία “ΒΒΒ” – δηλαδή, «ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα».
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην Κυβέρνηση να κάνει σχέδια και για νέα έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, ενδεχομένως και αμέσως μετά το Πάσχα – αν ευνοήσουν οι διεθνείς συνθήκες.
Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με την αξιολόγηση, πως η χώρα μας δείχνει να αντέχει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως τονίζουν οι συντάκτες της επίσημης ανακοίνωσης, «η σταθερή προοπτική αντανακλά την προσδοκία μας ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Ελλάδας, θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τον έμμεσο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο βασικός μοχλός της πρόβλεψής μας ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,4% το 2022, από 8,3% πέρυσι, παρά τη χαμηλή άμεση έκθεση στις εξαγωγές στη Ρωσία, τα σημαντικά αποθέματα αποταμίευσης των νοικοκυριών και τη διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω προμηθευτών στο Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.
- Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 27 ετών στο 8,0% τον Μάρτιο, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για ανοδική πίεση στους μισθούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός 12 μηνών φαίνεται πιθανό να επιβραδυνθεί έως τον Σεπτέμβριο, όταν τα πολύ υψηλά μηνιαία μεγέθη από το τρίτο τρίμηνο του 2021 αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον δείκτη.
- Παρά το πιο έντονο εξωτερικό περιβάλλον, η κυβέρνηση, δεσμευμένη από τις δεσμεύσεις της για την περίοδο 2022-2026 στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, εδραιώνοντας την καθοδική πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ.
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν πέσει κάτω από το 13% του συνολικού αποθέματος δανείων το 2021, καθώς οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει και πούλησε αυτά τα ανοίγματα σε μη κατοίκους. Παράλληλα, η δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών βελτιώνεται, ωφελώντας το κανάλι μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
- Ως εκ τούτου, αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα για την Ελλάδα σε «BB+» από «BB» και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο «B».
- Οι προοπτικές είναι σταθερές, αντανακλώντας τους ισορροπημένους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έναντι της ουσιαστικής στήριξης της ΕΕ και της δυναμικής των εγχώριων μεταρρυθμίσεων.
Κ. Μητσοτάκης: Μετά την αναβάθμιση της S&P είμαστε μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα
Μετά τη σημερινή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ότι η χώρα βρίσκεται μία ανάσα από την «πολυπόθητη», όπως ανέφερε, επενδυτική βαθμίδα.
Είμαστε μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα αναβαθμίσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Συνεχίζουμε σταθερά με την ίδια σοβαρότητα, προσήλωση και σκληρή δουλειά για την τελική ευθεία!
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 22, 2022
Συγκεκριμένα, έγραψε ότι «μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εν μέσω πολέμου επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».
Αναφέρει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης ότι «είμαστε μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα αναβαθμίσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Συνεχίζουμε σταθερά με την ίδια σοβαρότητα, προσήλωση και σκληρή δουλειά για την τελική ευθεία!».
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα
«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα.
Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται δε για την 9η – κατά σειρά – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις.
Η παραπάνω θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα – και, ταυτοχρόνως, επιστέγασμα – της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της ποιότητας του πλούτου της χώρας μέσω της αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς εξελίξεις.
Γι’ αυτό, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και σύνεση να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βέλτιστο εφικτό βαθμό, ενώ παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην κεντρική μας στόχευση για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Διαβάστε ακόμη:
Παγίδες έξτρα φόρου για ιδιοκτησίες ακινήτων – Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξετε
Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ τα κρυπτονομίσματα Ρώσων χάκερ