Έργα μέσω ΣΔΙΤ πάνω από μισό δισ. ευρώ τα οποία ξεκινούν άμεσα, στρατηγικές επενδύσεις που αδειοδοτούνται σε λιγότερο από έναν μήνα, δεκάδες επενδυτικά σχέδια τα οποία εγκρίνονται καθημερινά και δύο νέοι κύκλοι του αναπτυξιακού νόμου που βγαίνουν στον αέρα, έχοντας λάβει μάλιστα την έγκριση της Κομισιόν για επιπρόσθετες επιδοτήσεις ύψους 2,75 δισ. ευρώ και καλύπτοντας πρώτα απ’ όλα το σύνολο των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί.
Ε ν μέσω κορωνοϊού τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον κ. Νίκο Μαντζούφα δίνουν τη δική τους μάχη προκειμένου να στηρίξουν έναν πυλώνα απαραίτητο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τις επενδύσεις. Ο στόχος προφανής, να γίνει καθετί από πλευράς του Δημοσίου ώστε, πρώτα απ’ όλα, να μην παγώσουν τα επενδυτικά σχέδια λόγω της οικονομικής συγκυρίας και, δεύτερον, να ενεργοποιηθούν νέα, διαψεύδοντας εκτιμήσεις όπως αυτή της Κομισιόν για πτώση των επενδύσεων στη χώρα φέτος 30% και ύφεση 9,7%.
«Παρά τις σχετικές ανησυχίες που είναι δόκιμες και δικαιολογημένες, η ελληνική οικονομία δεν δείχνει σημάδια κόπωσης. Ολες οι μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από την κρίση του κορωνοϊού συνεχίζουν κανονικά και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση επενδυτή που να ζήτησε να ακυρωθεί η επένδυσή του. Προχωράμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα και όλα θα πάνε καλά», δηλώνει στο «business stories» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.
3,5 δισ. επιδοτήσεις μέσω Αναπτυξιακού
Περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές αναμένεται να δοθούν σε νέα επενδυτικά σχέδια τα οποία θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, στο πλαίσιο των δύο κύκλων που μόλις ολοκληρώθηκαν, καθώς και των επόμενων δύο οι οποίοι ξεκινούν την προσεχή εβδομάδα με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Και τούτο καθώς η Κομισιόν ανταποκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στο αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης για αύξηση των συνολικών επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου από τα 2,5 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα στα 5,25 δισ. ευρώ, με σκοπό να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις εν μέσω κορωνοϊού και να επανεκκινήσει η οικονομία.
Από τα επιπρόσθετα 2,75 δισ. ευρώ που αιτήθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης, το 1 δισ. θα πάει για την κάλυψη του συνόλου των επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν από περίπου 2.000 επιχειρήσεις στους δύο κύκλους «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις», που μόλις έκλεισαν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «b.s.», τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν στους συγκεκριμένους κύκλους φτάνουν τα 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι επιδοτήσεις είναι 1,7 δισ. ευρώ (1,2 δισ. επιχορήγηση και 500 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές). Και αυτό ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν για επιδοτήσεις 350 εκατ. ευρώ στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» και 150 εκατ. ευρώ στις «Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «b.s.», για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» έχουν κατατεθεί 592 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ και για τις «Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» 1.418 προτάσεις προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ. «Αυτές είναι πραγματικές επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα στην οικονομία», εξηγούσαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.
Επί της διαδικασίας, όλες οι παραπάνω προτάσεις θα εκκαθαριστούν από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου εντός του καλοκαιριού ώστε να υπαχθούν και επισήμως στον αναπτυξιακό νόμο.
Το ίδιο διάστημα όμως θα τρέξουν και οι δύο νέοι κύκλοι «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις», με στόχο να δοθούν κίνητρα και σε άλλες εταιρείες να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια. Αν και εδώ ο προϋπολογισμός στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου ήταν για 350 εκατ. και 150 εκατ. αντίστοιχα, θεωρείται σίγουρο ότι θα δοθούν πολύ περισσότερες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές από τη στιγμή που πλέον το περιθώριο της χορήγησης ενισχύσεων από την ελληνική πλευρά θα είναι 1,75 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα κινητοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ.
«Θέλουμε -αν είναι δυνατόν- να εγκριθούν όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν. Πλέον έχουμε μεγάλα περιθώρια να το καταφέρουμε – και αυτό αποτελεί ευκαιρία και για τις εταιρείες και τους επιχειρηματίες να ενεργοποιηθούν τώρα», σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης. Γι’ αυτό και ο στόχος που έχει τεθεί είναι η περίοδος αποδοχής των νέων προτάσεων να έχει κλείσει έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ώστε να ξεκινήσει γρήγορα και η αξιολόγησή τους.
Σε ό,τι αφορά τους όρους ένταξης αλλά και τις προβλεπόμενες ενισχύσεις στους δύο νέους κύκλους, θα παραμείνουν ίδιοι με αυτούς του προηγούμενου κύκλου.
Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. μέσω ΣΔΙΤ
Πιο άμεσα αποτελέσματα στην κατεύθυνση της υλοποίησης επενδύσεων αναμένεται να υπάρξουν από το μέτωπο των ΣΔΙΤ. Μόλις το τελευταίο δίμηνο η Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε δύο μεγάλα έργα. Πρόκειται για τις νέες υποδομές και τις φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), καθώς και για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στον Πειραιά. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα ξεπερνά τα 260 εκατ. ευρώ, με τους διαγωνισμούς για τα πανεπιστήμια ήδη να τρέχουν συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών κατασκευαστικών ομίλων.
Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι εντός του επόμενου μήνα θα είναι σε πλήρη εξέλιξη 4 σημαντικά έργα ΣΔΙΤ, αφού στις 11 Ιουνίου λήγει η διορία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του ιατροβιολογικού κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών, στις 18 Ιουνίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις 23 Ιουνίου του ΔΠΘ, ενώ τον ίδιο μήνα θα γίνει και η προεπιλογή των ενδιαφερομένων από τους επτά που έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τις φοιτητικές εστίες και τις υποδομές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Προεπιλογή επίσης θα γίνει στις προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για τον ηλεκτροφωτισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κάτι που σημαίνει ότι εντός Ιουνίου «κλειδώνουν» έργα συνολικού προϋπολογισμού 485 εκατ. ευρώ. (200 εκατ. για ΔΠΘ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 200 εκατ. για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, 60 εκατ. για την Ακαδημία Αθηνών και 25 εκατ. για τον ηλεκτροφωτισμό σε Ηπειρο και Κεντρική Μακεδονία). Μαζί με την εκκίνηση του διαγωνισμού για την Πολιτεία Καινοτομίας, που επίκειται χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης, το συνολικό ποσό φτάνει τα 545 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα πληροφορίες του «b.s.» αναφέρουν ότι το ΥΠΑΝΕΠ ξεκινά συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τους διαγωνισμούς των πανεπιστημίων προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
Στρατηγικές επενδύσεις
Στο κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων, εκδόθηκαν μόλις σε 25 ημέρες 10 άδειες παραγωγής για έργα ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και ισχύος 36 ΜW. Πρόκειται για την επένδυση του ομίλου Παναγάκου που αφορά έργα φωτοβολταϊκών σταθμών σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Ηλεία και Κορινθία. Σημειωτέον ότι για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που ακολουθείται πλέον στις Στρατηγικές Επενδύσεις, οι οικοδομικές άδειες και οι άδειες εγκατάστασης εκδίδονται από τον υπουργό Ανάπτυξης σε διάστημα μικρότερο του μήνα από την ημέρα υποβολής του φακέλου από τους επενδύτες.
Τέλος, η περίπτωση της επένδυσης της ελβετικής πολυεθνικής Landis+Gyr στην Κόρινθο για την παραγωγή ηλεκτρονικών μετρητών φυσικού αερίου που αποφασίστηκε και ενεργοποιήθηκε στην κορύφωση του κορωνοϊού αποτέλεσε και ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να γίνουν τάχιστα οι διαδικασίες για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Πρόκειται για άθλο, αφού σε περίπου έναν μήνα ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της εταιρείας με την έκδοση των σχετικών αδειών, αφού ο κ. Μαντζούφας και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη κατάφεραν να ευθυγραμμίσουν όλο τον κρατικό μηχανισμό κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού.