Δύο προκλήσεις έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που μπορούν να φέρουν 2,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η πρώτη αφορά στην εκταμίευση της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2 δισ. ευρώ. Αυτό το στοίχημα φαίνεται ότι θα το κερδίσει η κυβέρνηση καθώς τα 25 προαπαιτούμενα βρίσκονται καλή πορεία ολοκλήρωσης. Η δεύτερη πρόκληση είναι κάπως πιο περίπλοκη και αφορά τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Και σ’ αυτό τον τομέα το οικονομικό επιτελείο δεν δείχνει ανησυχεί καθώς τα εμπλεκόμενα υπουργεία “τρέχουν” τις υποχρεώσεις τους.

Εφόσον όλα πάνε καλά, τότε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα 2,7 δισ. ευρώ (των δυο δόσεων) μπορεί να μπουν στα κρατικά ταμεία δίνοντας μια πρόσθετη ανάσα στην προσπάθεια χρηματοδότησης των μέτρων απέναντι σε ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα:

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την εκταμίευση της 2η δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ισπανία που θα έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα και θα μπορεί να αιτηθεί τη 2η δόση από το Ταμείο. Τα αρμόδια υπουργεία «τρέχουν» για να ολοκληρώσουν μια σειρά από 25 ορόσημα, που είναι «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης. Τα ορόσημα αφορούν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις.

Κάποια από αυτά, π.χ. μεταρρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ μέσω συστήματος κουπονιών (voucher), το στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση κ.λπ. ήδη τρέχουν.

Ακολούθως στις 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς, η πρώτη σε καθεστώς απλής εποπτείας και τον προσεχή Νοέμβριο να δημοσιευθεί η πρώτη έκθεση µεταπρογραµµατικής εποπτείας της Ελλάδας. Σε αυτήν θα βασιστεί η απόφαση του Eurogroup για την τελική δόση των µέτρων ελάφρυνσης του χρέους, περίπου 750 εκατ. Ευρώ.

Η έκθεση θα αξιολογήσει την υλοποίηση των 22 δεσµεύσεων, που έµειναν εκκρεµείς κατά την περίοδο της ενισχυµένης εποπτείας. Αυτές αφορούν τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, τη ∆ικαιοσύνη, την πρωτοβάθµια υγεία, το κτηµατολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νοµοθεσίας και την επίτευξη των συµφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσµων οφειλών.

Οι Θεσμοί εκτός από τις 22 εκκρεµότητες της ενισχυµένης εποπτείας θα ασχοληθούν και µε τη γενικότερη πορεία της οικονοµίας, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες για τον πόλεμο, ο… μεσάζων που (παρά ταύτα) έγινε υπουργός, η ξεχασιάρα και το σαφάρι Κάτσου-Γερμανού 

Χάμες Ροντρίγκες: Οι business του Κολομβιανού νέου σούπερ σταρ του Ολυμπιακού

CALLISTA: Οι Ελληνίδες πίσω από το brand που λατρεύουν οι γυναίκες (pics)