Ευχάριστη έκπληξη φέτος για πολλούς φορολογούμενος, που βλέπουν νωρίς στον τραπεζικό τους λογαριασμό την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Ήδη αρκετοί φορολογούμενοι που έσπευσαν να κάνουν νωρίς τις φορολογικές δηλώσεις, έλαβαν εκκαθαριστικά επιστροφής φόρου και δεν έχουν ανοιχτές υποχρεώσεις ή χρέη προς το Δημόσιο, βλέπουν τα ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους μέσα στις πρώτες εβδομάδες.
Παλαιότερα οι φορολογούμενοι έπρεπε να περιμένουν μήνες και όχι εβδομάδες για να δουν ακόμα και μικρές επιστροφές.
Φέτος, 7 στους 10 φορολογούμενους περιμένουν είτε επιστροφή φόρου, είτε μηδενικά εκκαθαριστικά. Όμως, φετος, το υπουργείο Οικονομικών έχει το περιθώριο να επιταχύνει τις εκταμιεύσεις, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Εάν είχαν εκδοθεί τα σημειώματα, τότε πολλές από τις επιστροφές φόρου θα συμψηφίζονταν με την ανοιχτή οφειλή του ΕΝΦΙΑ.
Επίσης, λόγω και της συγκυρίας της πανδημίας, ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός αποφεύγει κατασχέσεις και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές. Επιπλέον, επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις για μικρά ποσά γίνονται χωρίς έλεγχο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, αλλά και οι εντολές πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για παροχή ρευστότητας, βοηθούν τη φορολογική διοίκηση στο να επισπεύσει την εκταμίευση των επιστροφών φόρων.
Υπενθυμίζεται οτι ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου. Για παράδειγμα, αν από την κοινή δήλωση προκύπτει χρεωστικό ποσό φόρου προς καταβολή ύψους 800 ευρώ για τον σύζυγο και επιστροφή φόρου 300 ευρώ για τη σύζυγο, δεν γίνεται συμψηφισμός των δύο ποσών σε ένα ενιαίο εκκαθαριστικό.
Στην περίπτωση αυτή ο σύζυγος καλείται με το δικό του εκκαθαριστικό να πληρώσει 800 ευρώ και η σύζυγος καλείται, με το δικό της ξεχωριστό εκκαθαριστικό, να εισπράξει επιστροφή φόρου 300 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο σύζυγοι εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
Εξάλλου, χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα μπλοκάκια, θα λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, με τα οποία θα καλούνται να εισπράξουν επιστροφές φόρων σημαντικού ύψους. Για τους εν λόγω φορολογουμένους, οι οποίοι θεωρούνται από την ισχύουσα νομοθεσία ως μισθωτοί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που ισχύει φέτος προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου.
Δηλαδή, οι περισσότεροι εξ αυτών θα καταστούν δικαιούχοι μεγάλου ύψους επιστροφών φόρου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό θα συμβεί επειδή η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος.
Δεδομένου δε ότι από τις αμοιβές του 2020 η Εφορία παρακρατούσε κάθε μήνα φόρο εισοδήματος 20% ως προκαταβολή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί φέτος για το 2020, ολόκληρα αυτά τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων θα πρέπει να επιστραφούν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους.
Με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών (My Data) ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει την εφαρμογή της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις επιστροφής, όταν δεν εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου (τουλάχιστον 90% του συνόλου των αιτήσεων ετησίως) το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Ωστόσο, πηγές της φορολογικής διοίκησης δεν αποκλείουν η αυτοματοποιημένη διαδικασία να ξεκινήσει ακόμα πιο γρήγορα.
Διαβάστε ακόμη
Χάος στα κινεζικά λιμάνια: Σε υψηλό 13 ετών οι ναύλοι για μεταφορά χύδην φορτίων
Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων
Κίνηση ματ από τους Ρώσους στη «σκακιέρα» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων