search icon

Οικονομία

Σπάει κάθε ρεκόρ ο τουρισμός: Στο 9μηνο ξεπέρασε τα περσινά έσοδα των €16,09 δισ.

Επανέρχεται η εκτίμηση προ της κατάρρευσης της Τhomas Cook, για έσοδα άνω των 16,5 δισ. για το σύνολο του 2019

Mπορεί η πτώχευση της Thomas Cook να αποτέλεσε το μεγάλο «σοκ» σε όλη την Ευρώπη για το μήνα Σεπτέμβριο, ο ελληνικός τουρισμός ωστόσο φαίνεται ότι άντεξε στους μεγάλους κραδασμούς και ήδη από το εννιάμηνο έχει φθάσει τις εισπράξεις της περυσινής χρονιάς.

Τα στοιχεία όπως προκύπτουν από το ισοζύγιο πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ. σήμερα αναμένονται τα πιο λεπτομερή νούμερα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου) αναφέρουν ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 16,088 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα – και μάλιστα οριακά …ψηλότερα με 2 εκατ. ευρώ- με το σύνολο των εισπράξεων του 2018. Και πράγματι, πέρυσι το σύνολο των τουριστικών εισπράξεων με βάση τα οριστικά στοιχεία της ΤτΕ ανήλθαν στα 16,086 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2017. Για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2019 η αύξηση των εσόδων τοποθετείται στο 14% σε σχέση με τα 14,1 δισ. ευρώ του εννιαμήνου του 2018, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 τα έσοδα ήταν στα 13 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται εδώ ότι φέτος στο εννιάμηνο καταγράφεται αύξηση της Μέσης Δαπάνης δεδομένου ότι η άνοδος των αφίξεων ήταν στο 3,8%.
Μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16% στα 2,85 δισ. ευρώ (από τα 2,4 δισ. ευρώ του περυσινού Σεπτεμβρίου) και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2018.

Τα νούμερα της ΤτΕ, σε συνδυασμό και με τις καλύτερες του αναμενομένου, κατά τις πληροφορίες, επιδόσεις του Οκτωβρίου φαίνεται ότι επαναφέρουν την εκτίμηση του περασμένου καλοκαιριού, πρό της Τhomas Cook, για έσοδα άνω των 16,5 δισ. ευρώ για το 2019. Εκτιμήσεις επί τα βελτίω γίνονται πλέον και από το υπουργείο Τουρισμού, με τον υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει από την Ουάσιγκτον όπου βρέθηκε για το συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές» ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά που θα καταρριφθούν τα προηγούμενα ρεκόρ.

 «Ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θεωρούμε τον τουρισμό έναν στρατηγικό τομέα που μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμα ξένες επενδύσεις, να τονώσει την απασχόληση και να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», είπε ο κ. Θεοχάρης, υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Εστιάζοντας στις επενδύσεις ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι  «οι εντυπωσιακές τουριστικές επιδόσεις δεν αφήνουν αδιάφορους τους εγχώριους και τους ξένους επενδυτές. Μεγάλες αλυσίδες και ξενοδοχειακές εταιρείες εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά, βλέποντας τις εξαιρετικές προοπτικές της. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν επενδυθεί συνολικά 3,8 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη και στην ανακαίνιση ξενοδοχείων, με το 41,3% των συνολικών δαπανών να αφορά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων».

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας φαίνεται ελπιδοφόρο, αντανακλώντας τις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Κατά τον κ. Θεοχάρη, «η αυξητική τάση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η ανάκαμψη των ελληνικών επενδύσεων υποστηριζόμενη από φιλικές προς την αγορά πολιτικές λειτουργεί ως εγγύηση για ανθεκτικές μακροοικονομικές και επιχειρηματικές επιδόσεις και αναμφισβήτητη πρόσκληση για περισσότερα επενδυτικά σχέδια στη χώρα».

Ο κ. Θεοχάρης είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό αναπληρωτή Yπουργό Eμπορίου, αρμόδιο για θέματα τουρισμού, κ. Phil Lovas, όπου παρουσίασε τον σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ μέσα από την ενίσχυση των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την ανάδειξη νέων προορισμών, την ίδια στιγμή που στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εδραίωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος- υποστηρικτικού για αμερικανικές επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της χώρας. Επιπλέον τέθηκε επί τάπητος και η ανάγκη για απευθείας αεροπορικές πτήσεις από Ελλάδα προς ΗΠΑ και αντιστρόφως.

Exit mobile version