Στο ιστορικό υψηλό των 53 τρισ. δολαρίων θα ανέλθει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global, εκ των οποίων τα 8.1 τρισ. δολάρια θα είναι «φρέσκο» χρέος, που θα έχει δημιουργηθεί φέτος.
Περίπου το 70% του φετινού χρέους, δηλαδή, το ποσό των 5,8 τρισ. των κρατικών ομολόγων θα εκδοθεί για την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου χρέους, αν και τα 2,3 δισ. δολάρια του νέου δανεισμού θα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η S&P ανέφερε ότι η αύξηση αντανακλά τις υψηλότερες ανάγκες δανεισμού των μεγαλύτερων χωρών. Οι ΗΠΑ με 3 τρισ. δολάρια και η Ιαπωνία με 1,75 τρισ. δολάρια θα διατηρήσουν με διαφορά τη θέση των μεγαλύτερων δανειοληπτών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% του συνολικού ποσού.
“Μέχρι το τέλος του 2020 εκτιμούμε ότι το συνολικό χρέος θα αυξηθεί κατά 5% (στα 53 τρισ. δολάρια) σε σύγκριση με το 2019 και κατά 30% σε σύγκριση με το 2015”, ανέφεραν στην έκθεσή τους οι αναλυτές Karen Vartapetov και Roberto Sifon-Arevalo.
Μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η Κίνα προβλέπεται να εκδώσει χρέος περίπου 636 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενη από την Ιταλία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία, η καθεμία από τις οποίες αναμένεται να δανειστούν 250 δισ. δολάρια το 2020.
Οι τέσσερις αυτές χώρες (Κίνα, Ιταλία, Βραζιλία και Γαλλία) παρότι θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% του συνολικού χρέους, θα βρίσκονται λίγο κάτω από την Ιαπωνία, ενώ η ομάδα των χωρών του G-7 θα αντιπροσωπεύει περίπου το 70% τόσο του συνολικού δανεισμού όσο και του συνολικού χρέους.
Οι πρώτες 20 αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να δανειστούν συνολικά 1,62 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος καταγράφοντας ιστορικό υψηλό και αύξηση 4% από το 2019.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έκθεση “Η παγκόσμια αύξηση του χρέους αντανακλά τις αυξημένες ανάγκες δανεισμού των μεγαλύτερων κρατικών εκδοτών, καθώς η δημοσιονομική τους θέση χαλαρώνει το 2020 εν μέσω των εύθραυστων παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών”, ενώ και τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν την τάση.