search icon

Οικονομία

S&P Global: H Ελλάδα η πιο κερδισμένη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εως 20% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ - Η ανάκαμψη μετακινείται σταδιακά από τη βιομηχανία προς τις υπηρεσίες, γεγονός που ευνοεί την Ελλάδα και την οικονομία της - H κατανάλωση βασικός μοχλός της ανάκαμψης

Ο οίκος Standard & Poor’s Global Ratings προβλέπει ότι θετική επίδραση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU plan – NGEU) μπορεί να είναι της τάξεως του 20% στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2026 στο θετικό σενάριο που αναλύει (high-impact) και τοποθετεί τη χώρα μας, την Κροατία και τη Βουλγαρία στις χώρες με την υψηλότερη θετική επίδραση στα οικονομία τους (σ.σ. διάγραμμα 1 χώρες με το πιο σκούρο μπλε στο χάρτη των επιδράσεων στο θετικό σενάριο).

Η S&P Global μελετώντας διαφορετικά σενάριά για την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης διαπιστώνει ότι μόνο η διευκόλυνση στην ανάκαμψης και στην ανθεκτικότητα που αποτελεί μέρος του σχεδίου NGEU θα μπορούσε να προσθέσει από 1,3% έως 3,9% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά την επόμενη πενταετία.

Επιπρόσθετα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία πρόκειται να επωφεληθούν περισσότερο από το ταμείο, μειώνοντας το οικονομικό χάσμα στην Ευρωζώνη. H S&P Global ενσωματώνει αυτά τα ευρήματα στο νέο της βασικό σενάριο και πιστεύει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα κονδύλια της ΕΕ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν και ότι οι δημόσιες δαπάνες θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ.

Αν και η ισχύς των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών είναι μέγα θέμα συζήτησης, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι είναι υψηλότεροι όταν τα επιτόκια είναι αρνητικά, η οικονομία λειτουργεί κάτω από τη δυναμικότητα της, η αβεβαιότητα είναι υψηλή και όταν οι δημόσιες δαπάνες επικεντρώνονται σε επενδύσεις για το μέλλον σε υποδομές, θεσμούς και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η S&P Global συνολικά αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε 4,4% φέτος και 4,5% το 2022, βλέποντας ευρύτερη εφαρμογή των δημοσιονομικών κινήτρων στο πλαίσιο του σχεδίου NGEU και την ασθενέστερη συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Η ανάκαμψη μετακινείται σταδιακά από τη βιομηχανία προς τις υπηρεσίες, γεγονός που ευνοεί την Ελλάδα και την οικονομίας της, καθώς αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα και τα νοικοκυριά περιορίζουν την αποταμίευση, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Ο βασικός μοχλός της ανάκαμψης θα είναι η κατανάλωση αφού τα νοικοκυριά δεν είναι πλέον αναγκασμένα να αποταμιεύουν, προβλέπει η S&P Global. Ενώ τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα, τα οποία έχουν μικρότερη τάση για δαπάνες, έβαλαν περισσότερα χρήματα στην άκρη, υπογραμμίζουν επίσης ότι ακόμη και τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα αποταμίευσαν περισσότερο από ό,τι συνήθως. Χάρη σε προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας, το ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών της ευρωζώνης κατόρθωσε να αυξηθεί κατά 0,17% το 2020, παρά την πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,5%.

Σε αντίθεση με άλλες κρίσεις, αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν χρειάζεται να εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να εξομαλύνουν την κατανάλωσή τους καθώς η οικονομία θα ανοίγει ξανά. Ως εκ τούτου, αναμένει ότι το ποσοστό αποταμίευσης θα επανέλθει στα προ Covid-19 επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμα:

Στάσσης: Σε πλήρη εξέλιξη ο ενεργειακός μετασχηματισμός της ΔΕΗ – Στόχος €1,1 δισ. λειτουργικά κέρδη το 2023

Έχετε οφειλές και οικογενειακό εισόδημα έως 21.000 ευρώ; Έτσι θα σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Μέσα στο 2021 ξεκινά η κατασκευή του Ε65 και της Γραμμής 4 του Μετρό (vid)

Exit mobile version