search icon

Οικονομία

«Σολομώντεια» λύση με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον νέο πτωχευτικό Νόμο για τα ακίνητα

«Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ιδιώτες, δηλαδή, να αναλάβουν τη χρηματοδότηση και το κράτος να παράσχει τις εγγυήσεις», σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου για τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών

Μια «σολομώντεια» λύση, όσον αφορά στον φορέα, που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών, φέρεται να προκρίνεται στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για τον νέο πτωχευτικό Νόμο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με την κυβέρνηση να είναι υπέρ ενός κρατικού φορέα και τις τράπεζες να ενίστανται, επικαλούμενες τα αργά αντανακλαστικά του Δημοσίου, είναι πολύ πιθανό οι θεσμοί να ζητήσουν τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ιδιώτες, δηλαδή, να αναλάβουν τη χρηματοδότηση και το κράτος να παράσχει τις εγγυήσεις», σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως το ζήτημα θα αναλυθεί εκτενώς στις σχετικές συζητήσεις, που θα έχουν όλη την τρέχουσα εβδομάδα αμφότερες οι πλευρές. Την ερχόμενη Δευτέρα, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη σε principal επίπεδο.

Στο μεταξύ, «αγκάθι» παραμένουν και τα κριτήρια προστασίας, που θα ορίσουν το εύρος κάλυψης των οφειλετών, που θα πτωχεύσουν, προκειμένου εν συνεχεία, να αποκτήσει ο φορέας την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση έχει προτείνει η αξία να είναι έως 460.000 ευρώ, με τις τράπεζες να ζητούν ο πήχης να πέσει στις 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του νόμου 4605/2019, η αξία έχει οριστεί στις 250.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες δανείων (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία).

Που θα «κλειδώσει» η απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη

Μια ενδιάμεση λύση αναμένεται να δοθεί και στον χρόνο, που θα απαιτηθεί, προκειμένου οι δανειολήπτες να μπορούν να απαλλάσσονται από τα χρέη.

Οι τράπεζες ζητούν αυτός να υπολογίζεται στην τριετία, στο διάστημα της οποίας θα είναι υπόχρεοι να καταβάλλουν στους πιστωτές το υπερβάλλον εισόδημα, που θα προκύπτει, λαμβάνοντας ως βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Η κυβέρνηση, πάντως, αντιπροτείνει η αυτόματη απαλλαγή να επέρχεται μετά το πέρας ενός έτους.

 

 

 

Exit mobile version