search icon

Οικονομία

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ θα υποχωρήσει γιατί είμαστε… μέτοχοί του!

Μπορεί να υπάρξει λύση εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, αν όλα πάνε «καλά», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ – Χαρακτήρισε «σκληρό διαπραγματευτή» το ΔΝΤ - «Δεν μπλοκάρουμε την Ελλάδα, απλά επιθυμούμε να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες», υποστήριξε – Τόμσεν: «Θέλουμε ξεκάθαρη εικόνα για χρέος και δημοσιονομικούς στόχους»

της Σοφίας Ζαφείρη

Ελπίδες για πιθανή επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε και μάλιστα δημοσίως την κόντρα που υπάρχει με το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε «το ΔΝΤ αποδείχθηκε δύσκολο στις διαπραγματεύσεις», ενώ υπεραμύνθηκε της γερμανικής θέσης, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν έχει τίποτε ενάντια στην Ελλάδα και δεν μπλοκάρει τις διαδικασίες, αλλά απλά «επιθυμεί να εφαρμόζονται οι κανόνες».

Μάλιστα φρόντισε να θυμίσει στο ΔΝΤ ότι η Γερμανία είναι… μέτοχός του και ως εκ τούτου το Ταμείο δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει στις θέσεις των Ευρωπαίων. «Είμαι πολύ βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει τελικά στην προτεινόμενη συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς είμαστε μέτοχοι στο Ταμείο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup – το οποίο απέβη άκαρπο, τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους όσο και στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης– ο κ. Σόιμπλε διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας πολύωρες επαφές με τους Π. Τόμσεν, Γ. Ντάισελμπλουμ και Μ. Λεμέρ.

Όπως, μάλιστα, παραδέχθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων αφορούσαν τόσο το θέμα του ελληνικού χρέους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, όσο και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία οφείλει να επιτύχει η Ελλάδα έως το 2022. Και στα δύο αυτά θέματα Γερμανία (και φυσικά Ευρωζώνη) και Ταμείο έχουν αρκούντως διαφορετικές θέσεις.

Τόμσεν: Θέλουμε ξεκάθαρη εικόνα για χρέος και στόχους

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα «ισχυρό πρόγραμμα», το οποίο το Ταμείο όχι μόνο είναι πρόθυμο αλλά και μπορεί να στηρίξει, αλλά αυτό θα λάβει χώρα, μόνο εάν ξεκαθαριστούν τόσο τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους όσο και οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών.

Exit mobile version