search icon

Οικονομία

Σόιμπλε: Ναι, πρωτοστάτησα στη συζήτηση για προσωρινό Grexit

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ποτέ δεν είχε στόχο την επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αντίθετα ότι «ήταν πάντα από την πλευρά όσων επιθυμούσαν λύσεις»

Απόλυτα δικαιωμένος για τα αποτελέσματα των επίπονων μεταρρυθμίσεων που απαιτούσε από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο δηλώνει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των επιλογών του, σε συνέντευξή του στους Financial Times, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχε στόχο την επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αντίθετα ότι «ήταν πάντα από την πλευρά όσων επιθυμούσαν λύσεις», ενώ ανέφερε ότι η προσέγγισή του ήταν πάντα σταθερή, εποικοδομητική και δίκαιη.

«Θα επιχειρηματολογούσα, με μεγαλύτερη πυγμή πλέον, μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτή η πολιτική γεννά περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη», τόνισε ο 75χρονος Γερμανός πρώην ΥΠΟΙΚ.

Για «δαιμονοποίησή» του στην Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρίνισε ότι μόνο κάποιοι είχαν αυτή την εικόνα για αυτόν, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει τους Έλληνες και τη εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους. Το ζητούμενο, συνέχισε αιχμηρά ο κ. Σόιμπλε, είναι να λαμβάνεις αποφάσεις που είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες, ακόμα κι αν υπάρξουν συνέπειες.

Για το θέμα της Ελλάδας σημείωσε: «Έκανα πολλές προσπάθειες. Είπα στον Έλληνα ομόλογό μου ότι κατανοώ πως δεν είχαν την πολιτική δύναμη να εφαρμόσουν γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τον ρώτησα αν υπάρχει ένας τρόπος ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έπαιρνε την δύναμη να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο ομόλογός μου είπε ότι αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική ιδέα, η Ελλάδα δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Είναι περήφανη όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι πρωτοστάτησε στη συζήτηση για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit), όμως η χώρα μας ήταν ανένδοτη σε τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε δεν υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν των μεταρρυθμίσεων, παρά το πολιτικό κόστος που είχε για την κυβέρνηση στην Αθήνα.

«Μετά ηγήθηκα της ιδέαw του να κάνει η Ελλάδα ένα διάλλειμα για μερικά χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε ούτε αυτό. Οπότε δεν έμενε τίποτα άλλο πέρα από το να προχωρήσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Σόιμπλε σημείωσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του είναι «ιδιαίτερα έξυπνος υπουργός Οικονομικών. Δήλωσε πολύ φιλικά ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε καλές και λιγότερο καλές ιδέες για την Ελλάδα».

Μιλώντας για το 2015 ο κ. Σόιμπλε δήλωσε η πλειοψηφία του Eurogroup ήταν υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και όχι αυτός προσωπικά. «O Πιερ Κάρλο Παντοάν  το έκανε γνωστό αυτό, όχι εγώ. Είπε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Eurogroup συμφωνούσαν πως θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Όμως όλοι ξέραμε πως μόνο η Ελλάδα μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση. Όμως οι αρχηγοί των κυβερνήσεων είχαν άλλη άποψη και είχαν τους λόγους τους».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως η ίδια η Ελλάδα επέλεξε να παραμείνει στο ευρώ, και συνεπώς δεν υπήρχε καμία εναλλακτική λύση πέρα από «το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», παρά το πολιτικό κόστος που είχε για την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της γραμμής του, αντιτείνοντας ότι ήταν σταθερός, εποικοδομητικός και δίκαιος. «Ήμουν πάντα στο πλευρό αυτών που ήθελαν λύσεις», είπε και μολονότι παραδέχτηκε ότι δεν θα λείψει από όλους τους συνομιλητές του στο Eurogroup, υποστήριξε ότι στην πράξη υπήρχαν πολλά σημεία συμφωνίας ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αναφέρθηκε δε και στην αντιπάθεια που αντιμετωπίζει από τους Έλληνες, τονίζοντας ότι μόνο κάποιοι νιώθουν έτσι γι’ αυτόν, ενώ άφησε αιχμές για τους ΈΛληνες πολιτικούς: «Θα έπρεπε να ρωτήσετε τους Έλληνες τι εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους».

Τέλος, αναφέρθηκε με συγκίνηση στο πρωτοσέλιδο πορτογαλικής εφημερίδας, όταν έγινε γωνστή η αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας: «Έγραψαν, πάνω κάτω, ‘Βόλφγκανγκ, σε συγχωρούμε, σε παρακαλούμε μείνε’. Ήταν αρκετά συγκινητικό».

Exit mobile version