(upd 28/6 00.55) Την ανάγκη η Ελλάδα να λάβει μέτρα προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, τονίζει η νέα ανακοίνωση του Eurogroup, μετά το πέρας της συνεδρίασης των 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, από την οποία απουσίαζε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Την ίδια ώρα, πιθανό είναι το ενδεχόμενο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιούνκερ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Ρέντσι και τον Τουσκ για να προετοιμαστεί μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα περιμένουν να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα αποφασίσουν στη συνέχεια για τις επόμενες κινήσεις τους.
“Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες αν χρειαστεί, με δεδομένη τη λήξη των συμφωνιών της με τον EFSF”, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Eurogroup επισημαίνοντας ότι θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και παραμένει έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωζώνης.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Ο Ντόναλντ Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter, τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, βρίσκεται σε επαφή με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες «για να διασφαλιστεί η ενότητα της ευρωζώνης των “19”», δηλαδή και της Ελλάδας σε αυτή.
Θυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου αναμένονταν τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. ενώ σύμφωνα με την Bild θα ακολουθήσει την Κυριακή Σύνοδος Κορυφής, για να αρθεί το αδιέξοδο.
Στις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται για την Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας και πως «στις κρίσεις ενισχύεται η Ευρώπη».
«Σήμερα δεν ήταν μια καθόλου εύκολη ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδίασε τους πάντες, δεν μπορέσαμε να κατανοήσουμε καν την ουσία του ελληνικού δημοψηφίσματος», δήλωσε.
«Δεν θα λύσει τα προβλήματα, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις», ανέφερε ο Β. Σόιμπλε τονίζοντας ότι «οι αναλήψεις αυξήθηκαν δραματικά (στην Ελλάδα) μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα»
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάθε πιθανό κίνδυνο διάχυσης και να προστατέψουμε το ευρώ και να αποτρέψουμε κάθε ανασφάλεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης και μέρος της Ευρώπης και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να συμπαρασταθούμε στους Έλληνες». «Έχουμε κανόνες που τηρούνται, έχουμε προγράμματα», ανέφερε.
Ντάισελμπλουμ: Θα πάρουμε μέτρα προφύλαξης
Ο ESM θα βοηθήσει την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψει το τραπεζικό της σύστημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπονοώντας, σαφώς, ότι μπορεί να υπάρξει εφαρμογή των capital controls στην Ελλάδα με στόχο να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στη δεύτερη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup – στην οποία απουσίαζε ο κ. Βαρουφάκης – εξέτασαν όλους τους τρόπους μέσω των οποίων θα μπορέσει να προστατευθεί η σταθερότητα τόσο του χρηματοπιστωτικού συστήματος όσο και των οικονομιών της Ευρωζώνης.
Επανέλαβε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο δυνατή, απ’ ότι ήταν πριν ξεκινήσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς έχει δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας του ευρωσυστήματος.
Παράλληλα ΕΚΤ και ESM – διατηρώντας αναλλοίωτη την ανεξαρτησία τους – είναι αποφασισμένες να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουν την Ευρωζώνη.
Απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχει περίπτωση ενός νέου Eurogroup για την Ελλάδα, απάντησε ότι «θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα το συγκαλέσουμε εάν χρειαστεί».
Η Ελλάδα σε οικονομική καραντίνα
Μέτρα προφύλαξης του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος αλλά και σε δεύτερη φάση της Ελλάδος έχουν πέσει σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup με την Ευρωζώνη να επιδιώκει απομόνωση του ελληνικού προβλήματος και μη διάδοση του.
Οι 18 υπουργοί Οικονομικών διερευνούν δέσμη μέτρων η οποία θα κινηθεί σε τέσσερις κατευθύνσεις: Επιβολή κεφαλαικών ελέγχων, αποκλεισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος απο το σύστημα διατραπεζικών πληρωμων TARGET, σειρά μέτρων προστασίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωζώνης όχι όμως της Ελλάδας, μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
To βράδυ του Σαββάτου, Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η Liberation, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει Capital Controls την Δευτέρα.