«Η S&P πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ιταλίας, αλλά θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές της Ελλάδας, εκτιμά η γαλλική τράπεζα Societe Generale. H εκτίμηση της είναι αντίθετη από την πρόσφατη άποψη της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan , η οποία δεν περιμένει καμία κίνηση για την Ελλάδα από την S&P.
Η Societe Generale επισημαίνει ότι για την Ελλάδα, η S&P αναβάθμισε την αξιολόγησή της σε ΒΒ+ από ΒΒ τον Απρίλιο, αλλά τα δημοσιονομικά και οι προοπτικές της χώρας έχουν βελτιωθεί παρά τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τους διαφαινόμενους κινδύνους ύφεσης. Το ΔΝΤ επίσης αναθεώρησε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας στο Economic Outlook του Οκτωβρίου 2022. «Καθώς υπάρχει θετική δυναμική στην αξιολόγηση της Ελλάδας, μια αναθεώρηση των προοπτικών σε θετικές είναι πιθανή, αλλά η S&P πιθανότατα θα το λάβει προσεκτικά και θα απέχει από αναβάθμιση προς το παρόν», συμπεραίνει η SG.
Αναφορικά με την Ιταλία, στην οποία οι αγορές έχουν επίσης το «βλέμμα στραμμένο», η SG εκτιμά ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P αναθεώρησε πρόσφατα τις προοπτικές της Ιταλίας σε σταθερές από θετικές μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας τους πιθανούς κινδύνους για την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ταμείων της ΕΕ. Ωστόσο, η νεοεκλεγείσα δεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει μέχρι στιγμής δείξει την προθυμία να επιδιώξει μια ηπιότερη στάση όσον αφορά το δημοσιονομικό σχέδιο της μελλοντικής κυβέρνησής της. Το spread στα 10ετή ομόλογα BTP-Bund ήταν σχετικά σταθερό τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει λόγω του νέου κοινού προγράμματος της ΕΕ για το χρέος. Η S&P πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ιταλίας, αλλά θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές της Ελλάδας.
Προ ημερών, η JP Morgan αναπτύσσοντας το δικό της σκεπτικό είχε εκτιμήσεις ότι: «η αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα (τρέχουσα αξιολόγηση: ΒΒ+ σταθερές προοπτικές) και την Ιταλία (τρέχουσα αξιολόγηση BBB με σταθερές προοπτικές) στις 21 Οκτωβρίου θα παρακολουθηθεί στενά από τις αγορές αλλά εμείς δεν αναμένουμε καμία ενέργεια και για τις δύο χώρες».
«Όσον αφορά την Ελλάδα, η S&P, παρόμοια με την DBRS, έχει επί του παρόντος αξιολόγηση η οποία είναι μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Fitch είναι δύο βαθμίδες χαμηλότερα (ΒΒ θετική προοπτική) και η Moody’s τρεις βαθμίδες χαμηλότερα (Ba3 σταθερές προοπτικές). Δεδομένου ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα μόλις τον Απρίλιο του 2022 και με τη συνεχιζόμενη ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα στην περιοχή, βλέπουμε χαμηλή πιθανότητα για μια διαδοχική θετική ενέργεια από την S&P για την Ελλάδα», είχε επισημάνει ο οίκος.
Διαβάστε ακόμη
Μυτιληναίος: 4 έως 5 φορές υψηλότεροι οι λογαριασμοί ρεύματος χωρίς τις επιδοτήσεις