Ένα νέο, πιο ελαφρύ, πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο είναι απαραίτητο όσο κι αν το απεύχεται η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά η Societe Generale.
Σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως το 2018 θα είναι μεν έτος «καμπής» για την Ελλάδα, ωστόσο, ένα νέο μνημόνιο, ενδεχομένως με άλλο όνομα, είναι απαραίτητο ώστε να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές με νέες εκδόσεις χρέους.
Το σημαντικότερο θέμα, φυσικά, σύμφωνα με την Societe Generale, παραμένει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αφού όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για την ελάφρυνσή του, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα κι άρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ ώστε να συνεχίσει να ισχύει το waiver και η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Επομένως, η Societe Generale προκρίνει ως καλύτερη λύση την ελαφριά μορφή εποπτείας, η οποία θα βοηθήσει και την Ελλάδα στην επιστροφή της στις αγορές.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μην ζητήσει μία τέτοια προληπτική γραμμή στήριξης. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αδικαιολόγητες και περιττές πιέσεις στις τράπεζες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές, εκτός και αν η ΕΚΤ και η Κομισιόν βρουν τρόπο να παρακάμψουν τους κανονισμούς. Αυτό όμως δεν μοιάζει πιθανό, καθώς η ΕΚΤ δεν θα θέλει να αλλάξει τους κανόνες που εφαρμόστηκαν μέσα στην κρίση μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει μία χώρα» τονίζει χαρακτηριστικά η επενδυτική.
Σχολιάζοντας τις νέες εκδόσεις ομολόγων που σχεδιάζονται μέσα στο 2018, η Societe Generale εκφράζει την «έκπληξή» της για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τρεις νέες εκδόσεις, οι οποίες, όπως λέει, θα της «κοστίσουν ακριβά», μιας και το επιτόκιο του 10ετούς κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 3,5% έναντι του 1% με το οποίο δανείζεται αυτή τη στιγμή από τον ESM.