Του Κωστή Πλάντζου
Να παρουσιάσει άμεσα σοβαρό μεταμνημνομιακό πρόγραμμα καλεί την Αθήνα το Βερολίνο. Το «ολιστικό σχέδιο» που παρουσίασε χθες ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Γερμανό ομόλογό του πήρε χαμηλό βαθμό και έχει πλέον λιγότερο από δύο εβδομάδες χρόνο (έως το άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου) για να προετοιμάσει νέες προτάσεις που θα βαθμολογηθούν «πάνω από τη βάση» από τους δανειστές.
Τι και αν ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλαφ Σόλτς, είναι σοσιαλδημοκράτης και αντικαγκελάριος της Μέρκελ. Ο «αντί-Σόιμπλε» που πάντα ήθελε η κυβέρνηση και έσπευσε να συναντήσει ο υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα από όσα άκουσε από τον Έλληνα ομόλογό του.
Επισήμως μετά την «συνάντηση γνωριμίας» Τσακαλώτου – Σολτς, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ανέβασε tweet με σχόλια που μιλούσαν για «καλή ατμόσφαιρα» και «καλές συνομιλίες προς μία νέα ισχυρή σχέση». Την ίδια στιγμή το ελληνικό ΥΠΟΙΚ μιλούσε για «καλό κλίμα» λέγοντας και ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα –αν και ποτέ δεν έχει πει ότι ήταν «κακό» το κλίμα σε κάποια συνάντηση αφού ακόα και ο κύριος Βαρουφάκης έλεγε πως περνούσε ωραία στις συναντήσεις με τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε.
Ωστόσο, πριν προλάβει καλά – καλά να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής ο κύριος Τσακαλώτος, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ χάλασε την «ατμόσφαιρα» λέγοντας:
– για την συνάντηση Σολτς-Τσακαλώτου «δεν έχω να πω τίποτε». Απέφυγε δηλαδή να πει έστω και έναν καλό λόγο για την πρώτη γνωριμία με τον κύριο Τσακαλώτο ή μια κουβέντα ενθάρρυνσης για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως συνηθιζόταν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις συναντήσεων υπουργών της ευρωζώνης.
– για το χρέος «οι αποφάσεις θα ληφθούν με το τέλος του προγράμματος σις 20 Αυγούστου. Τότε θα ασχοληθούμε με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τις θερινές διακοπές». Δηλαδή το Βερολίνο εμφανίζεται να κωλυσιεργεί, ενώ Αθήνα και Βρυξέλες λένε πως θέλουν «συνολική συμφωνία» έως 21 Ιουνίου.
– για το ολιστικό σχέδιο Τσακαλώτου «συμβουλεύουμε την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο Πρόγραμμα», δείχνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός δεν πείσθηκε από το Αναπτυξιακό σχέδιο που του παρουσίασε ο Έλληνας ομόλογός του.
Όπως όλα δείχνουν, και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς κινείται στη βγραμμή του προκάτοχου του. Παρά τους πανηγυρισμούς για τον παροπλισμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Βερολίνο επιμένει σε τρία θέματα:
α) η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί επισήμως μετά αφού πρώτα ολοκληρωθεί το 3ο Μνημόνιο, τον Αύγουστο
β) η ελάφρυνση του χρέους δεν θα γίνεται αυτόματα όπως προβλέπει το σχέδιο Μακρόν, αλλά θα απαιτείται αξιολόγηση και απόφαση από τον ESM
γ) το Eurogroup θα διατηρήσει να παίζει ουσιαστικά τον ίδιο ρόλο που έχει και σήμερα. Ενώ θα πάψει δηλαδή να αποφασίζει για να δοθούν δόσεις δανείων στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα χρέη της στους δανειστές, θα εγκρίνει -υπό όρους- να μην τους πληρώσει στην ώρα της κάποια δόση η Αθήνα.
Το πρόβλημα που ανακύπτει όμως με τους γερμανικούς όρους, είναι εάν το ΔΝΤ θα μπορέσει έτσι να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η διαφωνία αυτή άλλωστε καταγράφηκε στο Washington Group που διεξήχθη την Πέμπτη στις Βρυξέλες πριν το EWG –για την Ελλάδα αλλά ερήμην της Ελλάδας- όπου συμμετείχε και ο παλαιός γνώριμος της χώρας μας, Πόουλ Τόμσεν, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Εκεί φάνηκε πως διχάζονται οι δανειστές, αφού το ΔΝΤ προτιμά το γαλλικό σχέδιο που προβλέπει αυτοματοποιημένη ελάφρυνση χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης –κάτι που το ΔΝΤ προεξοφλεί πως θα συμβεί.
Με τα δεδομένα αυτά, πιέζει ακόμα περισσότερο ο χρόνος για τις κρίσιμες αποφάσεις και το “global agreement” που θέλει η Αθήνα, καθώς επιμένει να μιλά για «καθαρή έξοδο» όταν όλοι οι άλλοι εταίροι και δανειστές της μιλούν απλώς για «επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος», δηλαδή να μην διακοπεί και αυτό βίαια όπως το 2ο Μνημόνιο.