Για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε περίπτωση που αποτύχει μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ανέφερε «εάν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση η κυβέρνηση εξετάζει την εθνική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθώς δεν βλέπουμε αυτη τη στιγμή εύκολη λήξη του πολέμου. Δεν φαίνεται προφανής λήξη του πολέμου και κυρίως δεν φαίνεται ότι μετά τη λήξη του πολέμου οι τιμές του αερίου θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση καθώς η Ευρώπη έχει αποφασίσει την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αυτό αναγκάζει να εξετάσουμε μια μεσοπρόθεσμη παρέμβαση για το πρόβλημα η οποία έχει και ενεργειακές πτυχές και δημοσιονομικές πτυχές. Δεν μπορώ να πω περισσότερα… Υπάρχει μια σκέψη ευρωπαϊκή για να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί από τις άλλες χώρες- η Ελλάδα τα έχει απορροφήσει- να επαναδιανεμηθεί το ποσό που θα μείνει για να γίνει μια συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί , το σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση που βιώνουν οι καταναλωτές δεν είναι κάτι που μπορούμε να δεχτούμε να παραταθεί για πολύ ακόμη», προσθέτωντας ότι «υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να παρέμβει κανείς στην σχετική αγορά και μπορεί η παρέμβαση να είναι πολλαπλή».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι το κυρίαρχο θέμα είναι η ηλεκτρική ενέργεια και «γι’ αυτό θα ρίξουμε το βάρος στην επόμενη φάση».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και επιπρόσθετος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί προς το παρόν «γιατί υπάρχει εξαιρετική αβεβαιότητα, κυρίως η μεγάλη αβεβαιότητα αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου».
Ερωτηθείς για το αν μπορεί να μειωθεί ή όχι ο ΦΠΑ στα βασικά ήδη ανάγκης, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα» και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση εάν υπάρξη θα είναι περιορισμένη σε πολύ λίγα τρόφιμα.
Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων
«Θα πρέπει να περιμένουμε, 30 Απριλίου έχουμε τη κατάθεση του μεσοπρόθεσμου και να πούμε ότι ο βασικός λόγος που θα προχωρήσουμε σε αυτή τη βοήθεια είναι ότι το ’21, όταν θα αποδειχθεί όταν καταθέσουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία, είχαμε καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από αυτές που προβλέπονταν», απάντησε ο κ. Σκυλακάκης ερωτηθείς για τον χρόνο των κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Διαβάστε ακόμα:
Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε 6 περιοχές
Morgan Stanley: Μειώνει τιμές στόχους και συστάσεις – πλην Eurobank – για τις ελληνικές τράπεζες
Στο κόκκινο οι ευρωαγορές – Βουτιά για Deutsche Bank, Commerzbank από κινήσεις άγνωστου πωλητή