Για Απρίλιο και αφού πρώτα η κυβέρνηση καταθέσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, τοποθέτησε χρονικά τις αποφάσεις για το πώς θα γίνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN “Τώρα ότι συμβαίνει” , θα πρέπει πρώτα να δούμε το δημοσιονομικό χώρο. Αυτό απαιτεί να έχουμε ολοκληρώσει το Μεσοπρόθεσμο το οποίο όμως θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο και θα ψηφιστεί εκείνη την περίοδο (Απρίλιο-Μάιο). Επιβεβαίωσε ότι διατηρείται η δέσμευση της Κυβέρνησης για προσπάθεια μείωσης της εισφοράς φέτος και για εξάλειψή της μέσα στην 4ετία, όπως και εφαρμογή του υπολοίπου πλέγματος ελαφρύνσεων.
Εξήγησε πως αν γίνει φέτος η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων θα επιταχυνθεί το ΑΕΠ και θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.
Για τις νέες αντικειμενικές ανέφερε ότι δεν έχει τελειώσει η επεξεργασία τους. Θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ξεκαθάρισε πάντως ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου θα αυξηθούν και οι αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ (φέρνοντας σαν παράδειγμα τη Μύκονο και άλλα νησιά ή παραθεριστικά κέντρα της χώρας) στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 8% σε σχέση με τι πλήρωσαν το 2019.
Ανέφερε επίσης όμως και ότι θα επιδιώξει την τακτοποίηση και άλλων στρεβλώσεων, ενώ εκτίμησε ότι δεν πρέπει να αναμένεται νέος γύρος αύξησης των δημοτικών τελών, λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών.
Στην κατεύθυνση πάντως της μεγαλύτερης μείωσης των φόρων, γίνεται προσπάθεια για μεγαλύτερη και καλύτερη εξοικονόμηση δαπανών. Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην επισκόπηση δαπανών που διενεργείται και σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες σε όλα σχεδόν τα υπουργεία. Αφορά στο σύνολο των δαπανών που δεν συνδέονται με το πεδίο των δαπανών προσωπικού.
Για την εγκύκλιο με την οποία διαμορφώνει το πλαίσιο συγκράτησης των δημοσίων δαπανών ο Υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι αφορά στο πλαίσιο της καθημερινής διαχείρισης των δαπανών. Μίλησε για τα 9 δισ λειτουργικών δαπανών που έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Είπε όμως πως υπάρχουν ακόμα πολλές μικρές εστίες που πρέπει να ελέγξουμε πολύ προσεκτικά.
Είπε πως υπάρχουν περιπτώσεις σπατάλης στο θέμα της συνταγογράφησης κάποιων φαρμάκων που θα λυθεί όμως μέσα από το clawback. Αλλιώς δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα στην οποία να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σπατάλης, αλλά πολλά πεδία μικρών παρεμβάσεων.