Η Ελλάδα θα μπορούσε να απαλλαγεί από την υποχρέωση να επιτύχει αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που σχετίζονται με όρους προηγούμενων πακέτων βοήθειας για το 2021, δήλωσε o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στο CNBC, δεδομένων των συνθηκών στην υγεία και την οικονομία.
Η Ελλάδα έχοντας στην πλάτη της τρία μνημόνια, συμφώνησε το 2018 για πρωτογενή πλεονάσματα -όταν δηλαδή τα έσοδα της κυβέρνησης είναι περισσότερα από τις δαπάνες- της τάξεως του 3,5% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Οι συγκεκριμένοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες, αλλά συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές ως αντάλλαγμα για πιο ήπιους όρους αποπληρωμής του χρέους της χώρας.
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει εντελώς το οικονομικό τοπίο για την Ελλάδα, καθώς και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Μαρτίου να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε χώρα-μέλος για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, δίνοντάς τους περισσότερο περιθώριο για να αντιμετωπίσουν το άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ.
Ο Άκης Σκέρτσος, δήλωσε στο CNBC ότι «η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων πιθανότατα θα ισχύσει και για το 2021».
«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά καθώς προχωράμε σε αυτή την κρίση, τα σημάδια τείνουν προς τα εκεί, καθώς όλοι παραδέχονται ότι το 2021 θα είναι επίσης μια δύσκολη χρονιά», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 και έχει συρρικνωθεί 3,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΕ υποδηλώνουν ότι η οικονομία των 27 μελών θα μπορούσε να μειωθεί έως και 7,4% φέτος.
Για την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε τον Απρίλιο ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας (ΑΕΠ) θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος.
Η χώρα ξεκίνησε σκληρά μέτρα λιτότητας πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν το χρέος της έγινε τόσο υψηλό που οι επενδυτές δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες της. Έκτοτε, η Αθήνα υπέγραψε τρία προγράμματα διάσωσης, με το τρίτο να λήγει το 2018.
Η οικονομία της χώρας έχει σημειώσει οικονομική μεγέθυνση από το 2018. Η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 1,9% πέρυσι και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 17,3% – πολύ χαμηλότερο από το 27,5% που σημειώθηκε το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
«Κινούμαστε πολύ προσεκτικά όσον αφορά τις δαπάνες που κάνουμε για να μην υπερφορτώσουμε το χρέος και το έλλειμμα μας», δήλωσε ο Σκέρτσος.
Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη περίπου στο 180% του ΑΕΠ της.
Υποστήριξη από την ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε να αγοράζει ομόλογα ελληνικού δημοσίου, παρόλο που δεν έχουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Ευρώπης για τον μετριασμό του οικονομικού σοκ λόγω κορωνοϊού.
Η απόφαση αυτή ήταν ένα θετικό μήνυμα από Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Ο Σκέρτσος είπε ότι η Ελλάδα «θα ήθελε η ΕΚΤ να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο» το 2021, και σημείωσε τον κίνδυνο να χάσει αυτό το προνόμιο ρευστότητας στο μέλλον.
«Έχουμε πολλά αποθέματα ρευστότητας κάτι που είναι μοναδικό… γι ‘αυτό και μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι οι αγορές θα αξιολογήσουν με θετικό τρόπο την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της», είπε.