Να παγώσει, ειδικά για τη φετινή χρονιά, την επιβολή ποινής για όσους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη του το κλείσιμο της αγοράς λόγω πανδημίας.
Κανονικά, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, επιβάλλεται φόρος 22% στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών που ανέρχεται στο 30% επί του εισοδήματος με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με αυτό τον τρόπο.
Για παράδειγμα, αν κάποιος – σύμφωνα με το εισόδημά του έπρεπε να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις 4.000 ευρώ και παρουσιάσει τελικά αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ, θα πληρώνει πέναλτι 22% επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ, άρα 220 ευρώ.
Ωστόσο, η πανδημία είχε ως συνέπεια αφενός να μην ξοδέψουν όσο σκόπευαν οι καταναλωτές λόγω αβεβαιότητας, αφετέρου να αυξήσουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες. Παράλληλα, εξοικειώθηκαν με την ηλεκτρονική πληρωμή ακόμα και για τις πιο μικρές αγορές τους, πχ. από το περίπτερο, ώστε να αποφεύγουν την επαφή με μετρητά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει τον Φεβρουάριο (πριν δηλαδή γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων) αν υπάρχει μαζικό πρόβλημα στη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσης με το 30% του εισοδήματος κι αυτό θα γίνει μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων που θα δώσουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Αν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο και όχι μεμονωμένο, τότε αναμένεται να αποφασιστεί το πάγωμα της επιβολής φόρου με συντελεστή 22%. Το δεύτερο σενάριο που, όμως, δεν φαίνεται να επικρατεί, είναι να αποφασιστεί το πάγωμα των προστίμων «κατόπιν εορτής», δηλαδή μετά την εκκαθάριση.
Διαβάστε ακόμη:
Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας για τις επιταγές
Οι εκπτώσεις τελευταία ευκαιρία για το εμπόριο
Επίδομα θέρμανσης 80-650 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις