Το σχέδιο που είχε προτείνει πριν λίγα χρόνια ο Χρήστος Σταϊκούρας, για ένα σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» οφειλετών, για τα χρέη ή ρυθμίσεις που κινδυνεύουν να «σκάσουν», αν δεν τις πληρώσουν στην ώρα τους, γίνεται πράξη από το φθινόπωρο.
Με μηνύματα ή και application στο κινητό τηλέφωνο του οφειλέτη, η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί τον φορολογούμενο ότι πλησιάζει η λήξη της διορίας πληρωμής των φόρων του.
Όχι όμως… με σειρήνες πανικού όπως το «112» στις φωτιές και στις πλημμύρες. Αλλά μάλλον σαν ένα χρήσιμο «γκατζετάκι» (κάτι σαν ημερολόγιο ή υπενθυμιστής εργασιών «τύπου» Google ή Outlook), που θα θυμίζει στον φορολογούμενο να μη ξεχάσει τα «ραντεβού» και τις υποχρεώσεις του, που πλησιάζουν να λήξουν προς την εφορία.
Το μέτρο είναι απλό και στηρίζεται στα εξής βασικά στοιχεία:
· Επισήμως 4 εκατομμύρια οφειλέτες (σχεδόν η μισή Ελλάδα δηλαδή) χρωστούν συνολικά 105 δισ. ευρώ στην Εφορία, αλλά ο 1 στους 2 χρωστάει πολύ λιγότερα και από 500 ευρώ. Ίσως, όχι γιατί δεν τα έχει ή επειδή αδυνατεί να τα βρει, αλλά ενδεχομένως, διότι μπορεί και να ξεχνά ή να αγνοεί και την ύπαρξή τους ακόμα!
· Τα 2.000.000 ΑΦΜ που χρωστούν, αλλά δεν πληρώνουν 500 ευρώ και κάτω, έχουν απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία όλοι μαζί, μόλις… 0,3 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 105 δισ. ευρώ που φτάνουν επισήμως όλα τα χρέη προς την εφορία.
· Μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι μάλιστα (1 στους 8 από τα 4 εκατ. οφειλέτες) χρωστούν κάτω… και από 50 ευρώ, παρότι μάλιστα η Εφορία έχει ήδη διαγράψει και «χαρίσει χρέη» κάτω από 5 ευρώ σε πάνω από 200.000 ΑΦΜ, επειδή αυτό συνέφερε περισσότερο το δημόσιο, από το να τους κυνηγάει να πληρώσουν φραγκοδίφραγκα. Όλοι αυτοί μαζί οι 500.000 οφειλέτες «του πενηντάρικου» και κάτω, χρωστούν συνολικά… 9 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή από 18 ευρώ ο καθένας, κατά μέσο όρο.
Πώς λειτουργεί
Στη βάση αυτή, λοιπόν, αν υπήρχε ένας σύγχρονος τρόπος να υπενθυμίζει (ψύχραιμα) σε αυτούς τους 1 ή 2 εκατομμύρια φορολογούμενους, ότι έχουν να πληρώσουν π.χ. 5-10 ή 100-500 ευρώ συνολικά (ή 30 – 50 ευρώ το μήνα, αν ήθελαν να βάλουν και δόσεις), φαντάζει πολύ πιθανό ότι πολλοί εξ αυτών θα έβαζαν τελικά σε μια σειρά τα χρέη και τη ζωή τους.
Στην πράξη, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, τον Σεπτέμβριο πιθανότατα ή, πάντως πριν το τέλος του 2023, μπαίνουν σε λειτουργία:
1. Ένα νέο λογισμικό (application) της ΑΑΔΕ για κινητά τηλέφωνα android ή iphone, μέσω της οποίας ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ, την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου, ενώ θα έχει δυνατότητα και να τα πληρώνει μέσω κάρτας από το κινητό του. Η εφαρμογή αυτή θα στέλνει και υπενθυμίσεις (π.χ. μία εβδομάδα, δύο ημέρες ή 24 ώρες πριν) ότι λήγει η διορία πληρωμής για κάθε φορολογική υποχρέωση του οφειλέτη. Και βοηθά να μην αφήσει ο φορολογούμενους να δημιουργήσει νέα χρέη.
2. Ένα ειδικό σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» όσων έχουν ήδη χρέη και κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους. Αν ο οφειλέτης (ξε-) χάσει την πληρωμή μιας δόσης ρύθμισης, το σύστημα θα σημαίνει «συναγερμό» και θα στέλνει μήνυμα στον φορολογούμενο ότι, αν δεν πληρώσει τη δόση, τότε στην επόμενη καθυστέρηση καταπίπτει η ρύθμιση. Και προειδοποιεί ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, μπορεί να χάσει ξαφνικά τα όποια ευεργετήματα του έδινε η ρύθμιση («κούρεμα» τόκων ή οφειλών, δόσεις, ενημερότητα, προστασία από διώξεις ή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κλπ).
Τα δυο νέα ψηφιακά εργαλεία θα διευκολύνουν χιλιάδες φορολογούμενους να μην χάνουν ρυθμίσεις οφειλών από αμέλεια, να μην στερούνται φορολογικής ενημερότητας και να μην επιβαρύνονται με τόκους προσαυξήσεων όταν ξεχνούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις ρυθμίσεων ή φόρων, αλλά και να μην φορτώνονται «τσάμπα και βερεσέ» με χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις, όταν ξεχάσουν –μετά από παρατάσεις κλπ- να υποβάλουν δηλώσεις ή να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας κλπ.
Διαβάστε ακόμη
Μύκονος: Διπλό σφυρί για βίλες και οικόπεδα σε Κούνδουρο και Φανάρι (pics)
Μυτιληναίος: «Χτίζει» τον νέο μεγάλο ιδιωτικό πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ
Μπογκντάνοβιτς: Νέες εξαγορές και ανατιμήσεις στα «εργαλεία» ανάπτυξης της Coca Cola HBC
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ