Σοκαρισμένος συνταξιούχος ενημερώθηκε ότι η εφορία υπέβαλε αυτόματα την φορολογική δήλωση (όπως ο ίδιος είχε επιλέξει) και ότι θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 9.809 ευρώ, ποσό που προφανώς δεν αναλογούσε στα εισοδήματα του! Τι είχε γίνει; Λόγω αγορών που έκανε το περασμένο έτος πιάστηκε στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, άφησε την προσυμπληρωμένη δήλωση να υποβληθεί… στον «αυτόματο» και όταν είδε το εκκαθαριστικό δεν πίστευε στα μάτια του!
Στη συνέχεια ζήτησε την βοήθεια λογιστή ο οποίος και επικαλέστηκε την ανάλωση κεφαλαίου καλύπτοντας έτσι το τεκμήριο. Με την κίνηση αυτή και μαζί με κάποιες άλλες διορθώσεις στις καταχωρήσεις (όριο δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικές αποδείξεις) κατάφερε να πάρει και επιστροφή φόρου 53 ευρώ, την οποία κανονικά δικαιούταν!
Αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις άδικης φορολόγησης που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε πολλές δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα και τώρα τρέχουν να τις διορθώσουν οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους. Πολλές φόρες δε, καλούνται να κάνουν έτσι και αλλιώς τροποποιητικές δηλώσεις γιατί κατέφθασαν νεότερα στοιχεία στην εφορία για τους φορολογούμενους (επιδόματα τόκοι κλπ).
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε καλέσει φορολογούμενους που είχαν επιλεγεί για την αυτόματη διαδικασία, να ελέγξουν το περιεχόμενο των προσυμπληρωμένων δηλώσεών τους, προχωρώντας στις απαιτούμενες διορθώσεις εάν δεν συμφωνούσαν με κάποια από τα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Από ότι φαίνεται δεν το έκαναν όλοι! Και όσοι «κάηκαν» τρέχουν να κάνουν τροποποιητικές. Σε περίπτωση που απαιτείται διόρθωση ή συμπλήρωση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν αυτόματα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, έως τις 26/7 (προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών καταγράφει μια σειρά προβλήματα στις λεγόμενες αυτόματες φορολογικές δηλώσεις. Όπως υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της:
• Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
• Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
• Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023. Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.
Ταλαιπωρία και με το IBAN
Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN. Και το πρόβλημα είναι ότι τράπεζες δίνουν ραντεβού….τον Αύγουστο για την έκδοση IBAN.
Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της επισημαίνει ότι φέτος «εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η προεκκαθάριση των δηλώσεων για 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενους. Μέχρι πέρσι, το σύνολο των φορολογούμενων, είτε τα στοιχεία τους ήταν ορθά είτε όχι, έπρεπε οπωσδήποτε να υποβάλουν δήλωση οι ίδιοι.
Φέτος, σε 1,4 εκατομμύρια φορολογουμένους δώσαμε τη δυνατότητα να δουν το φόρο που προκύπτει με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας γι’ αυτούς και, εάν δουν ότι τα δεδομένα αυτά είναι σωστά και πλήρη, να μην υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να την τροποποιήσουν μέχρι τις 26/7, χωρίς κυρώσεις».
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με αυτή τη διαδικασία «οριστικοποιήθηκαν 423.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 30% των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων, αποτέλεσμα που συνιστά θετική εξέλιξη».
Διαβάστε ακόμη
Μάνατζερ και στελέχη με μισθούς αγοράς – «Τέλος» ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ – Eγένετο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο»
«Ράλι» νέων διαγωνισμών για ψηφιακά έργα 245 εκατ. ευρώ σε δυο μήνες (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ