search icon

Οικονομία

«Συναγερμός» στο υπουργείο Οικονομικών για τις ενεργειακές επιδοτήσεις

Τέσσερις φορές επάνω το «βάρος» στα κρατικά ταμεία για να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις ρεύματος - «Τρώγεται» και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δισ. ευρώ - Στενεύουν τα περιθώρια για άλλες παροχές

Τα καλά νέα από την πορεία των τουριστικών εσόδων επισκιάζονται από το ράλι στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και τις ανάγκες προσθέτων πόρων από το προϋπολογισμό για να καλυφθεί το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστούν κρατικά κονδύλια 800 εκατ. ευρω, για το Σεπτέμβριο, και άλλα τόσα (αθροιστικά) μέχρι το τέλος του έτους ώστε, μαζί με την ευρωπαϊκή ενίσχυση, να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ας δούμε όμως πως διαμορφώνεται η εξίσωση για τον κρατικό προϋπολογισμό:

Τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τουριστικές εισπράξεις του περασμένου Ιουνίου δείχνουν ότι όχι απλώς καλύφθηκε ο στόχος (δηλαδή, το 80%) αλλά ξεπεράστηκε το σύνολο του Ιουνίου του 2019.

Συγκεκριμένα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 2,416 δισ. ευρώ ευρώ τον Ιούνιο του 2022 έναντι πλεονάσματος 2,362 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2019.

Οι εισπράξεις, ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 2,617 δισ. έναντι 2,557 δισ. ευρώ το 2019. Το ότι καλύφθηκε, από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού το 100% του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενισχύει την κυβερνητική εκτίμηση ότι θα ξεπεραστεί και ο στόχος για συνολικές τουριστικές εισπράξεις 15 δισ. ευρώ, ίσως και ο πιο φιλόδοξος των 18 δισ. ευρώ.

Από την άλλη όμως ήρθαν τα «μαύρα» μαντάτα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας κατέκτησε σήμερα νέο ρεκόρ, στα 616,38 ευρώ τη μεγαβατώρα, τιμή αυξημένη κατά 14,2% από χθες! Είναι μάλιστα η δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, μαζί με την Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία

Με αυτήν την τιμή στη χονδρική (και με απρόβλεπτο το μέλλον) και με τις αυξήσεις στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος (περί τα 0,8 λεπτά) τα βλέμματα είναι στραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό! Ζητούμενο, το τι μέρος του κόστους μπορεί να καλύψει ο κρατικός κορβανάς από τις κρατικές επιδοτήσεις 2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Για να μπορέσει η κρατική επιδότηση να «απορροφήσει» το 80%-90% των αυξήσεων στα τιμολόγια – όπως επιδιώκει η κυβέρνηση- θα πρέπει (σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις) να δαπανηθούν, μόνο για τον Σεπτέμβριο, περίπου 800 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ποσό αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί (εάν καταστεί δυνατό ) με 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Αύγουστο δόθηκαν κρατικές επιδοτήσεις 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο η κρατική επιδότηση διαμορφώθηκε σε 33,7 λεπτά. Για να συγκρατηθεί, όμως, η τιμή της κιλοβατώρας σε αυτά τα επίπεδα, η επιδότηση θα πρέπει να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο σε περίπου 60 λεπτά, σχεδόν διπλάσια!

Όλα αυτά έχουν θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών γιατί, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν είναι απεριόριστοι και μπορεί να να απαιτηθούν 1,6 δισ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι τι τέλος του 2022.

Πρακτικά δηλαδή, αν προστεθούν οι δαπάνες 250 εκατ. ευρώ του Αυγούστου, στα 800 εκατ. ευρώ των εκταμιεύσεων που αναμένονται τον Σεπτέμβριο και σε αλλά 800 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν μέχρι το τέλος τους έτους, γίνεται σαφές οι ότι, λογιστικά, έχει ήδη «φαγωθεί» και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δισ. ευρώ πριν καν ψηφιστεί!

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαβεβαιώνουν, ότι υπάρχει «απόθεμα» κονδυλίων από τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που μπορούν να αξιοποιηθούν οποτεδήποτε.

Βέβαια όσο μεγαλώνουν οι ανάγκες για ενεργειακές επιδοτήσεις μειώνονται οι δυνατότητες χρηματοδότης άλλων παροχών καθώς, με δεδομένο το πλαφόν του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%, ροκανίζεται ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Τα πέντε γραφήματα που προβλέπουν «σύννεφα» στις αγορές

Στο «τραπέζι» κυβέρνησης – τραπεζών το σχέδιο για φθηνή στέγη

Η «ουρά» της Εξεταστικής, οι business του Κατάρ, τα ξενοδοχεία και τα οινοποιεία της Intrum, τα πετρέλαια και η νονά… 

Exit mobile version