Κλιμακώνει  – και εκτός των συνόρων- τις ενέργειές της η κυβέρνηση, για να δημιουργήσει αναχώματα στην επέλαση της ακρίβειας. Λίγες ώρες μόλις μετά την επιστολή ΣταϊκούραΣκρέκα προς το Eurogroup προχθές τη Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συγκροτεί μέτωπο με τους ομολόγους Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας, επιζητώντας λύσεις και οικονομικούς πόρους για την στήριξη των νοικοκυριών και της αγοράς.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κοινή δήλωση είναι: παράταση στη δημοσιονομική χαλάρωση, προετοιμασία μέτρων για να μη βρεθεί σε αμήχανη θέση ξανά η Ευρώπη, αλλά και επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το κράτος.

Άμεσα η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για να ληφθούν «πυροσβεστικά» μέτρα οικονομικής ανακούφισης, ανάλογα με εκείνα ενδεχομένως που ελήφθησαν την εποχή της πανδημίας –όπως ήταν πχ επιστρεπτέες προκαταβολές, αποζημιώσεις για αναστολές, αποζημίωση παγίων δαπανών κλπ.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε υπουργοί Οικονομικών τονίζουν ότι:

·  η  τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες.

·  οι ανατιμήσεις αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

·  πιο έντονος είναι ο αντίκτυπος στους πιο ευάλωτους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

·  απαιτείται κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

· χρειάζεται μια ευρωπαϊκή «εργαλειοθήκη» πολιτικών ώστε τα κράτη-μέλη να αντιδρούν άμεσα στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όταν λέγονται από τους υπουργούς Οικονομικών, σημαίνει ξεκάθαρα ότι:

1. το κύμα ακρίβειας στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και το 2022

2. έρχεται νέος γύρος κρατικών επιδοτήσεων, πέραν αυτών που ήδη ανακοινώθηκαν τον τελευταίο ένα μήνα

3. ζητούνται άμεσες λύσεις και δράσεις από την  ΕΕ, συνθέτοντας έτσι ένα «οπλοστάσιο» για να μπορεί κάθε κράτος-μέλος ξχωριστά να ανασύρει πολιτικές, αλλά και πόρους για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία του.

Φυσικά όλα αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά. Και θα ήταν αναποτελεσματικά, αν δεν ληφθούν αποφάσεις που θα λύνουν ριζικά το πρόβλημα. Οι 5 υπουργοί εντοπίζουν λάθη που έγιναν, κινδύνους που έρχονται και λύσεις που πρέπει να εξεταστούν.

Και εστιάζουν:

–  ως προς το Φυσικό Αέριο: να δημιουργήσει η Ευρώπη «στρατηγικά αποθέματα»  για ώρα ανάγκης (όπως με το πετρέλαιο) αλλά και για να διαπραγματεύεται καλύτερες τιμές. Και να απαντηθεί γιατί αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου.

–   ως προς το ρεύμα: να αλλάξει η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Και αυτό καθίσταται επιτακτικότερο, λόγω της επικείμενης απολιγνιτοποίησης.

–  ως προς το «μείγμα» πηγών ενέργειας: να επιτύχει ενεργειακής ανεξαρτησία η ΕΕ, επενδύοντας στη διαφοροποίηση στις προμήθειες, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από χώρες-εξαγωγείς φυσικού αερίου, το ταχύτερο δυνατόν. Προτείνεται μεγαλύτερη αξιοποίηση ενεργειακών μορφών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως για παράδειγμα η βιομάζα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας.

Τέλος για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS), τον καθορισμό τιμής για τον άνθρακα και για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης! Προτείνεται κρατικοί και ιδιώτες επενδυτές να σχεδιάσουν και να στρέψουν τις επενδύσεις τους προς δραστηριότητες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.  Για το λόγο αυτόν πρέπει να διασφαλιστεί και μια πιο προβλέψιμη τιμή για τον άνθρακα ώστε να αποφυευχεί η υπερβολική διακύμανσή της, όπως τονίζεται στην κρίση.

Η κοινή δήλωση των ΥΠΟΙΚ

Κοινή Δήλωση των

Nadia Calviño, Α΄ Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας,

Bruno Le Maire, Υπουργού Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας,

Alena Schillerová, Υπουργού Οικονομικών της Τσεχίας,

Χρήστου Σταϊκούρα, Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας,

Dan Vîlceanu, Υπουργού Οικονομικών της Ρουμανίας

Η τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.


Προτείνουμε την ακόλουθη προσέγγιση, βασισμένη σε 5 πυλώνες:

  1. Πρώτον, απαιτείται μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικών, ώστε να συντονίσουμε τα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών.

  1. Δεύτερον, αναφορικά με το φυσικό αέριο, πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να καταλήξουμε γιατί αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου. Πρέπει, επίσης, να διαμορφώσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, ώστε να περιορίσουμε και να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό των αγορών μας σε φυσικό αέριο, ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ μας.

  1. Τρίτον, είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: διασφαλίζει ενεργειακά αποθέματα αδιαλείπτως, για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Αυτό καθίσταται ολοένα και σημαντικότερο, καθώς η απολιγνιτοποίηση θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας.

  1. Τέταρτον, πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, επενδύοντας στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας και να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από χώρες-εξαγωγείς φυσικού αερίου, το ταχύτερο δυνατόν. Οι ενεργειακές μορφές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως για παράδειγμα η βιομάζα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας.

  1. Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) είναι θεμελιώδες για τον καθορισμό τιμής για τον άνθρακα και για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Συνεπώς, για να προσφέρουμε στους δημόσιους και ιδιώτες ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να στρέψουν τις επενδύσεις τους προς δραστηριότητες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να διασφαλίσουμε μια πιο προβλέψιμη τιμή για τον άνθρακα και να αποφύγουμε την υπερβολική διακύμανσή της

Διαβάστε ακόμη

Οι βολές Βενιζέλου, οι ακατέβατες απαιτήσεις του Παντελή, ο κομμωτής του Κορυδαλλού και ο Ελληνοαμερικανός της… Αφάντου 

Πληροφορική: Η «κούρσα» του εξαμήνου και οι προοπτικές 5ετίας για τον κλάδο (pics)

Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από 30.000  ευρώ