search icon

Οικονομία

Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός: «Μαξιλάρι» 2,6 δισ. για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Πάνω από 70 δισ. ευρώ οι κρατικές δαπάνες το 2022 - Περίπου το μισό δισ. ευρώ θα καλύψει την «επιταγή ακρίβειας» που θα λάβουν 670.000 από τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας - Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Πινακίδες με το μήνα και απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος και χρέη για αγρότες και αλιείς

Στα 2,6 δισ. ευρώ φτάνει τελικά ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε ως τροπολογία στη Βουλή. Ξεπερνά έτσι τελικά τα 2 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί ήδη από το οικονομικό επιτελείο.

Σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, προβλέπεται ότι οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ αυξάνονται και οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, κατά επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, μόλις συμπληρώθηκαν 3 μήνες μέσα στη νέα χρονιά και πριν καν στεγνώσει “η μελάνη με την οποία γράφτηκαν” τα μέτρα στήριξης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (επιδοτήσεις λογαριασμών, καυσίμων και φτωχών νοικοκυριών) τα οποία θα δοθούν ως το Πάσχα, το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει από τα 67,9 δισ. ευρώ, σε 70,5 δισεκατομμύρια  την πρόβλεψη των κρατικών δαπανών για εφέτος.

Από τις επιπλέον δαπάνες 2,6 δισ. ευρώ περίπου το μισό δισ. ευρώ θα καλύψει την «επιταγή ακρίβειας» που θα λάβουν 670.000 από τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας.  Τα υπόλοιπα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελούν «μαξιλάρι» για παροχές και παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις θα εξειδικευτούν ως τον Μάιο ή Ιούνιο. Θα εξαρτηθούν από την πορεία του πολέμου, της ακρίβειας, αλλά και των συζητήσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην ΕΕ, από το β΄μισό του 2022 και το 2023 συνολικά.

Στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι «επιπλέον δαπάνες 1,5% του ΑΕΠ δεν σημαίνει και επιπλέον δημοσιονομικό έλλειμμα 1,5%».  Εννοούν ότι το “αποθεματικό” νέων  μέτρων ύψους 2-2,5  δισ. ευρώ που δημιουργείται, μπορεί είτε να μη δαπανηθεί εξ ολοκλήρου, είτε και να καλυφθεί από υπερείσπραξη από άλλες πηγές  εσόδων (πχ αυξημένος ΦΠΑ λόγω ανατιμήσεων), ή από την θετική επίπτωση στο ΑΕΠ και στα κρατικά έσοδα του 2022  από την «υπερανάπτυξη»  του 2021 (carry over) κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η Ρωσία «αντέχει» στις κυρώσεις – Το μαξιλάρι των 320 δισ. δολ. που στηρίζει τον Πούτιν

Καρώνης – Κολιμενάκης: «Πώς φτάσαμε στη συμφωνία Viva – JP Morgan»

Σιαμίδης Α.Ε: Η εταιρεία που ντύνει τους στρατούς της Δύσης – Μια ελληνική ιστορία επιτυχίας

Exit mobile version