O Κρις Άλεν παρακολουθεί στενά την ελληνική οικονομία σε όλη την πορεία της από την περίοδο των Μνημονίων έως την έξοδο από αυτά, την ανάκαμψη και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.
Μέλος της μονάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία από το 2012, ήρθε στην Αθήνα το 2015 ως εκπρόσωπος της DG ECFIN (DirectorateGeneral for Economic and Financial Affairs) για την υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου, και παραμένει στη χώρα με νέο αντικείμενο την αξιοποίηση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
Όλα αυτά τα χρόνια παραμένει σταθερός υποστηρικτής της ελληνικής προσπάθειας. Ωστόσο, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για σημεία της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν πίσω, προβληματισμό που επανέλαβε στην εκδήλωση «Invest in Greece».
Το σημαντικότερο είναι να αυξηθεί η παρουσία ξένων επενδυτών από το ελληνικό χρηματιστήριο. Το επενδυτικό κενό μεταξύ Ελλάδας και μέσου όρου της ΕΕ μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλό (11% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι 22% του ΑΕΠ στην ΕΕ) και αναμένεται να παραμείνει υψηλό και μετά το 2025.
Η μείωση του επενδυτικού κενού οφείλεται κυρίως στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Αντίθετα, η ενεργή παρουσία ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει συγκριτικά ελάχιστη, γεγονός που στερεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις πολύτιμους πόρους και από την ελληνική οικονομία τη δυνατότητα να αναπτύξει ισχυρό και ανθεκτικό επιχειρηματικό δίκτυο.
Σημαντικές οι μειώσεις φόρων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
«Στο τέλος του 2021, υπήρχαν περίπου 43 δισεκατομμύρια άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και λίγο πάνω από 20 δισεκατομμύρια επενδύσεις χαρτοφυλακίου», εξηγεί στο newmoney ο Κρις Άλεν. «Στο παρελθόν, οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερες. Η Ελλάδα θεωρείται παράδειγμα επιτυχημένης αναδυόμενης οικονομίας, αλλά δεν έχει το καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς, το οποίο έχασε το 2012.
Το καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς θα επέτρεπε στους ελληνικούς τίτλους να γίνουν μέρος των χαρτοφυλακίων μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων και μεγάλων επενδυτικών ταμείων. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, δηλαδή του φόρου στα κεφάλαια που αντλούνται από το χρηματιστήριο.
Επίσης, είναι σημαντική η μείωση κατά το ήμισυ του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών. Καταλαβαίνω ότι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεργάζονται για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματιστηρίου. Αλλά αυτό είναι ένα είδος κοινής ευθύνης. Για τους τομείς των Fintech και των ΕSG υπάρχει χώρος για να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο».
Εκτρέφοντας μονόκερους
Παράλληλα, είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί μία στιβαρή εναλλακτική αγορά που θα επιτρέπει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, κυρίως από τον τομέα των νέων τεχνολογιών, να αντλούν κεφάλαια απαραίτητα για να αναπτυχθούν, αλλά και για να παραμείνουν ελληνικές. «Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα είναι ο τομέας της τεχνολογίας», τονίζει ο Κρις Άλεν. «Υπάρχει αριθμός εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals) και εταιρειών τεχνολογίας που τα πάνε πολύ καλά στην Ελλάδα και είναι πλέον δικτυωμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι για εταιρείες όπως η Viva και η Βeat, δεν υπάρχει εγχώρια εναλλακτική αγορά. Έτσι, ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος να πραγματοποιηθεί μια IPO στο εσωτερικό. O τεχνολογικός κλάδος είναι τόσο επιτυχημένος, που σίγουρα θα βοηθούσε την Ελλάδα αν αυτές οι εταιρείες παρέμεναν εγχώριες εταιρείες και ενδεχομένως εξελίσσονταν σε μονόκερους. Μια ενεργή εναλλακτική αγορά θα έκανε, νομίζω, πολύ μεγάλη διαφορά για την Ελλάδα, αφού θα μπορούσατε να δείτε, με την πάροδο του χρόνου, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ να εισέρχονται στην Ελλάδα για χρηματοδότηση».
Ο μακρύς δρόμος της αναβάθμισης
Η διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Είναι επίσης ανάγκη να υλοποιηθεί η στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης (για την ταχύτερη απονομή της) και της αγοράς εργασίας (για τη μεγαλύτερη συμμετοχή εργατικού δυναμικού).
«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά προφανώς χρειάζονται πολλά περισσότερα για να επιτευχθεί πραγματικά η μεταμόρφωση σε ανεπτυγμένη αγορά. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ήδη πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα γιατί βρίσκεται στην κορυφή των αναδυόμενων αγορών. Αλλά τα κεφάλαια από τους θεσμικούς επενδυτές θα αρχίσουν να ρέουν μόνο όταν επιτευχθεί το καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς», καταλήγει ο Κρις Άλεν.
Διαβάστε ακόμη
Μέγαρο Μαξίμου: Οι επόμενες κινήσεις για την αναπτυξιακή και επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας
Πώς η Πάρος εξελίσσεται σε… νέα Μύκονος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ