Συνολικά 23 προσφυγές κατά του νόμου που περιέκοψε δραματικά τις συντάξεις αναμένεται να συζητηθούν σήμερα – Οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ ξεκινούν από 195,90 ευρώ και δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 414,90 ευρώ μεικτά – Το υπουργείο Εργασίας όμως δεν έχει στείλει ακόμα στους εισηγητές του ΣτΕ τα αναγκαία έγγραφα
Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Διαδήλωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) όπου συζητούνται οι 23 προσφυγές για το σύνολο του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16), πραγματοποιεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων μαζί με άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις από τις 9 το πρωί.
Στο πλευρό των συνταξιούχων τάχθηκαν ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019, λόγω των περικοπών που προβλέπει ο παραπάνω νόμος.
Όπως επισημαίνει το Δίκτυο Συνταξιούχων ήδη με κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου – με τα 22 ψαλίδια – έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, στις επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, στο ΕΚΑΣ , στα εφάπαξ, στα μερίσματα κα.
Υπολογίζεται πως οι μειώσεις στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνονται έως και 30%.
Όπως προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος πλέον, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016.
Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία.
Ειδικά για τους χαμηλόμισθους, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόνο 11,55% επί των αποδοχών για τα 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή για μέσες αποδοχές 400 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη είναι 46,20 ευρώ, για 500 ευρώ είναι 57,75 ευρώ και για 600 ευρώ είναι 69,30 ευρώ.
Στον αντίποδα, η εθνική σύνταξη ανέρχεται σε 384 ευρώ μηνιαίως μόνο εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών. Για τα 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα 46,20 ευρώ (για τις αποδοχές των 400 ευρώ) και μας δίνουν τελικό ποσό σύνταξης της τάξης των 391,80 ευρώ.
Αντίστοιχα, με μισθό 500 ευρώ η σύνταξη που θα πάρει ο δικαιούχος ανέρχεται σε 403,35 ευρώ, ενώ φτάνει στα 414,90 ευρώ όταν ο μισθός είναι της τάξης των 600 ευρώ.
Σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από τα 67), τα παραπάνω ποσά περιορίζονται στα 288,12 ευρώ για μισθό 400 ευρώ, στα 299,67 ευρώ για μισθό 500 ευρώ και στα 311,22 ευρώ για αποδοχές 600 ευρώ.
Ως γνωστόν οι συνταξιούχοι -εκτός από τις μεγάλες περικοπές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου- θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Θα συζητηθούν 23 υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Του Παναγιώτη Τσιμπούκη
Όλες οι πλευρές και οι διαστάσεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ, κ.λπ. αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, μετά από αναβολή, στην μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου.
Συγκεκριμένα θα συζητηθούν 23 υποθέσεις κατά του νέου τρόπου ασφάλισης (ασφαλιστικό), για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκι) και για τον ΕΦΚΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις αυτές ήταν να συζητηθούν τον περασμένο Ιούνιο αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ υποχρέωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους δικηγόρους των 23 υποθέσεων, να ζητήσουν αναβολή και να πληρώσουν αναβολόσημο.
Τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Εργασίας δεν είχε στείλει στους εισηγητές των υποθέσεων (εισηγητές έχουν οριστεί τέσσερις σύμβουλοι Επικρατείας) τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία (αναλογιστικές μελέτες, κ.λπ.) τα οποία είναι αναγκαία για τις επίμαχες υποθέσεις, ενώ είχε εκφράσει το υπουργείο προς πάσα κατεύθυνση την επιθυμία να μην εκδικαστούν (συζητηθούν) οι υποθέσεις αυτές.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας δεν έχει στείλει ακόμα στους εισηγητές τα αναγκαία έγγραφα (τον φάκελο, όπως λέγεται στην δικαστική πρακτική).
Πέρα από αυτό, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, κ.λπ.
Όλοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ όπως και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, όσο και οι υπουργικές αποφάσεις:
– για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,
– για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.,
– για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.