Οι επιχειρήσεις και κυρίως η βιομηχανία, ανεξαρτήτως κλάδου, είναι σήμερα αντιμέτωπη με μια σωρεία προκλήσεων, όπως η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις που αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία της αυτονομίας του εφοδιασμού σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας, η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και η προσέλκυση εξειδικευμένων ταλέντων σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται.
Οι προκλήσεις αυτές είναι τροχοπέδη στην περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής και βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας; Τουναντίον. Είναι το έναυσμα για την αξιοποίηση ευκαιριών στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να αναδείξει πρακτικά οφέλη όχι μόνο για τη βιομηχανία αλλά και την οικονομία και την κοινωνία συνολικά.
Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε τον κοινό τόπο μεταξύ των ομιλητών του πρόσφατου βιομηχανικού συνεδρίου (9-10 Οκτωβρίου) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με τίτλο “Σχέδιο και Τομές: για το μέλλον των δυνατοτήτων μας”, κατά το οποίο τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.
Ενεργειακή μετάβαση: κομβικός παράγοντας η μεταλλευτική βιομηχανία
Η ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής πράσινης μετάβασης σε Ευρώπη αλλά και Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα των γεωπολιτικών εξελίξεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, η οποία υλοποιεί την επένδυση ανάπτυξης των Μεταλλείων Χαλκιδικής, τόνισε τη συνεισφορά της μεταλλευτικής βιομηχανίας για την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη και τη συμβολή της στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, αλλά και τη στήριξη επιχειρήσεων άλλων κλάδων, καθώς τα εξορυκτικά προϊόντα (π.χ. χαλκός) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, την ιατρική τεχνολογία, τις μεταφορές, τον τουρισμό.
Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις ανατροπές στα διεθνή δίκτυα παραγωγής και να ενδυναμώσει την εγχώρια παραγωγή αξιοποιώντας πρώτες ύλες και σπάνιες γαίες που βρίσκονται εν αφθονία στο υπέδαφός της και παραμένουν ανεκμετάλλευτες, μέσα από εμβληματικές επενδύσεις αναβάθμισης υποδομών και ενίσχυσης της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητάς τους, όπως το μεταλλευτικό έργο των Σκουριών, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός στην Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο βιομηχανικής, ενεργειακής πολιτικής
Η πανδημία της COVID-19 και η ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέδειξαν την εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες, η οποία μπορεί να υπονομεύσει τους στόχους πολιτικής αλλά και την κυριαρχία της. Αυτή τη στιγμή, το ζήτημα της απεξάρτησης της Ευρώπης από τρίτες χώρες, όσον αφορά στα ενεργειακά αγαθά, είναι ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης, προκειμένου να πρωτοστατήσει στην ψηφιακή, πράσινη μετάβαση έναντι τρίτων χωρών.
Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες έχουν ήδη θέσει το πλαίσιο των σύγχρονων εξελίξεων στην ενεργειακή ‘σκακιέρα’, όπως ο Κανονισμός για τη Βιομηχανία των Μηδενικών Καθαρών Εκπομπών (Net Zero Industry Act) και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act) για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών αερίων, τη διασφάλιση του βιώσιμου εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με κρίσιμες πρώτες ύλες και τη μείωση εξαρτήσεων εισαγωγών από τρίτες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, επενδύσεις σε βιοκαύσιμα και υδρογόνο αποτελούν το μεγάλο στοίχημα των ενεργειακών ομίλων, αλλά και της ίδιας της χώρας για τα επόμενα χρόνια με στόχο τη βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη.
Επενδύσεις: ‘κλειδί’ για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της σύγχρονης βιομηχανίας
Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, μετά το 2010, εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης, η βιομηχανία έχει επενδύσει συνολικά 38 δις. ευρώ σε εξοπλισμό, αντιπροσωπεύοντας το 25% των συνολικών επενδύσεων. «Η βιομηχανία αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για ξένα κεφάλαια» επισήμανε ο κ. Ξηρογιάννης και αυτό είναι ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη βιομηχανία που μπορεί και πρέπει να κεφαλαιοποιήσει στο μέλλον.
«Χρειαζόμαστε χρηματοδοτικά εργαλεία και ένα φιλικό προς τις εταιρείες περιβάλλον, ένα περισσότερο έξυπνο και ευέλικτο αδειοδοτικό πλαίσιο που θα προάγει βιώσιμες επενδύσεις για έργα ζωτικής, στρατηγικής σημασίας ορυκτών πρώτων υλών στην ΕΕ και την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας, ενώ ο κ. Γιάννης Καλαφατάς, εκ μέρους της MYTILINEOS, επισήμανε τη σημασία της σταθερότητας του περιβάλλοντος και της προβλεψιμότητας, ως «κλειδιά» για την προσέλκυση μεγάλων, ξένων, άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας, με πράσινο πρόσημο, και τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες αιχμής και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα συμβάλλουν σε εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό με υψηλή προστιθέμενη αξία για τη βιομηχανία της χώρας. Η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και η αξιοποίηση του ταλέντου, είναι δομικά συστατικά για τις επιχειρήσεις στο δρόμο της ψηφιοποίησης, ανεξαρτήτως κλάδου.
Τέλος, η ψηφιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα καθώς επιταχύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που απαιτούν την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ανέφερε ο κ. Dr. Dirk Didascalou, εκ μέρους της Siemens AG, η αξιοποίηση του ταλέντου και η εκπαίδευση των εργαζομένων για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, είναι πρωταρχικής σημασίας.
H επόμενη μέρα της βιομηχανίας: ιδιαίτερα ευοίωνη παρά τις προκλήσεις
Η ελληνική βιομηχανία, σήμερα, μπορεί να χτίσει ένα νέο μέλλον, πιο παραγωγικό και βιώσιμο, μετατρέποντας τις παραπάνω προκλήσεις σε ευκαιρίες.
«Έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε, αλλά κανέναν για να επαναπαυόμαστε. Η συγκυρία, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είναι θετική για μια τόσο κρίσιμη καμπή», τόνισε ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ.
Για την επόμενη μέρα της ελληνικής βιομηχανίας, οι ομιλητές του συνεδρίου συνέκλιναν στην ευκαιρία της χάραξης μιας μελλοντικής στρατηγικής με έμφαση στα ESG (Environment, Social, Governance) κριτήρια, η οποία θα αντικατοπτρίζει τις επιταγές της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη συμπεριληπτικότητα και την υπεύθυνη διαχείριση, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ενίσχυση της ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Η συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Βιομηχανίας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα μας να κινηθεί γρήγορα στη χάραξη μιας βιομηχανικής πολιτικής με βιώσιμο προσανατολισμό, χωρίς αποκλεισμούς, να ενισχύσει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας με εγχώριο αποτύπωμα και να συμβάλλει σε μια ανταγωνιστική, καινοτόμα βιομηχανία που παράγει, εξάγει, δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας και συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Εξάλλου, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, το 2022, η βιομηχανία δημιούργησε το 14,4% του ΑΕΠ και συνεχίζει τη θετική της πορεία με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς αυτής στο στόχο του 20%.
Διαβάστε ακόμη
Anorak Hellas: Η εταιρεία που επί μισό αιώνα φτιάχνει το «εθνικό αδιάβροχο» (pics)
Αδελφοί Birkenstock: 3,5 δισ. στα… πόδια τους – Τα σανδάλια με ιστορία 250 ετών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ