Θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές αποτελεί η έγκριση τω μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι το «πράσινο φως» δόθηκε γιατί η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της.
Πιο συγκεκριμένα, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουντην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και τη μείωση στο μηδέν της ενίσχυσης (step-up) του περιθωρίου του επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF, ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Σεντένο, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι θεσμοί θα ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία αυτής της πρότασης, προκειμένου «είτε να μειωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είτε να χρηματοδοτηθούν αμοιβαία συμφωνηθείσες επενδύσεις».
Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Επίσης, ο Σεντένο ανακοίνωσε ότι το Eurogroup κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ESM, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης εντός του Δεκεμβρίου.
«Ελπίζουμε η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ESM να υπογραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2020», επισήμανε ο Σεντένο.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα:
Η Ευρωομάδα συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την τέταρτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου.
Χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τα θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικά προς την ανάπτυξη που αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας. Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης. Θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να επιταχύνει, τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών, τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Χαιρετίζουμε επίσης τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία των πρωτευόντων κατοικιών και την πρόθεση να προχωρήσουν σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου 2020.
Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα στην οικονομία. Θα είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων στον τομέα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων δανείων, την εκκαθάριση των καθυστερημένων δανείων των νοικοκυριών και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς. Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκτίμηση από τους θεσμούς ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019 και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων χρέους. Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Η επόμενη συζήτησή για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί το Φεβρουάριο του 2020.