Οκτώ αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες, την εταιρεία και την απασχόληση διατυπώνουν με σημερινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, αν το συνόλο των μετοχών της εταιρείας μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι σχετικές διατάξεις, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία (ΣΕΕΥΑΘ) επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και ότι μετά την απεργία της Παρασκευής, σήμερα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, στις 18:30 στην Καμάρα μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Κατά το ΣΕΕΥΑΘ, «οι επιπτώσεις όταν ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο και η ΕΥΑΘ μεταφερθεί στο Υπερταμείο είναι:
Πρώτον, η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) παύει να ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού.
Δεύτερον και τρίτον, εφαρμόζονται οι όροι της ελεύθερης αγοράς και των κατευθύνσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Τέταρτον, γίνεται άμεση μεταβίβαση μετοχών χωρίς αντάλλαγμα και, πέμπτον, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ορίζονται από το Υπερταμείο.
Έκτον, καταργούνται οι εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου, έβδομον η εταιρεία μπορεί να θέσει ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω μείωσης του μισθολογικού κόστους και όγδοον καταργείται κάθε διάταξη που περιλαμβάνεται στον ιδρυτικό νόμο ή το καταστατικό της ΕΥΑΘ που είναι αντίθετο με τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος νόμου και του κ.ν. 2190/1920 (των Ανώνυμων Εταιριών)».
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι παραθέτουν συγκεκριμένα άρθρα του πολυνομοσχεδιου, με τα οποία -όπως υποστηρίζουν- «αποδεικνύεται η πλήρης παράδοση του ελέγχου του νερού στους δανειστές, η ΕΥΑΘ γίνεται ταμειακή μηχανή είσπραξης κερδών, το δημοψήφισμα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού πετιέται στις ελληνικές καλένδες από την κυβέρνηση, ενώ παρακάμπτεται ακόμη και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)».