Tης Μαριάννας Τζάννε
Εγκύκλιο για τις μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα που εκτρέπουν ως επί το πλείστον τους διαγωνισμούς και οδηγούν σε βάλτο μεγάλα και μικρά έργα, ετοιμάζεται να υπογράψει ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης σε συνεργασία με την Κομισιόν.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η εγκύκλιος θα βάζει κανόνες για την ερμηνεία των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, αλλά θα είναι προαιρετικού χαρακτήρα καθώς θα είναι στην ευχέρεια του κάθε κρατικού φορέα αν θα εντάξει στα τεύχη δημοπράτησης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «η εγκύκλιος βγαίνει για να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες στην περίπτωση που κάποιος φορέας θέλει να περιορίσει τις ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές. Ωστόσο, τονίζουν ότι υπάρχει αντίσταση από την αγορά για να σπάσει το απόστημα των χαμηλών προσφορών.
Στο υπουργείο έχουν πολλά παραδείγματα έργων που βάλτωσαν λόγω μεγάλων εκπτώσεων ή ακόμη και νέων έργων όπως το Πάτρα-Πύργος που αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Οι σχετικές συμβάσεις πάντως (οι 6 από τις 8 και ενδεχομένως και οι 7 από τις 8) αναμένεται να κατατεθούν εκτός απροόπτου ακόμη και σήμερα στην βουλή.
Χθες, ο υπουργός Υποδομών, μετά την συνεργασία που είχε με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, έδωσε ένα πλαίσιο προγραμματισμού για τα ώριμα έργα που αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί στο Ηράκλειο η σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Επιπλέον, με κοινοτική χρηματοδότηση όπως ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με την κ. Κρέτσου, θα προχωρήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης, το βόρειο τμήμα του Αξονα Κεντρικής Ελλάδας (ο σχετικός φάκελος θα σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και για να προχωρήσει η χρηματόδότηση από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και η παράκαμψη της Χαλκίδας προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
Μέσα στον Μάρτιο προβλέπεται να ανακοινωθεί η προεπιλογή για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που προωθείται μέσω τριών ξεχωριστών διαγωνισμών (σύμβαση παραχώρησης, ΣΔΙΤ και ένα μικρό τμήμα ως δημόσιο έργο). Ο αρχικός προϋπολογισμός των δύο διαγωνισμών για τον ΒΟΑΚ, μέσω σύμβασης παραχώρησης και μέσω ΣΔΙΤ, φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι και ξένοι επενδυτές ή διαχειριστές οδικών αξόνων.
Κοντά στο 1 δις. ευρώ εκτιμάται το κόστος για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς τις δυτικές συνοικίες. Συμφωνήθηκε, επίσης, με την Κομισιόν πως η γραμμή 4 του μετρό Αθήνας και ο ΒΟΑΚ θα είναι «έργα – γέφυρες» δηλαδή θα χρηματοδοτηθούν και από κοινοτικά κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε χθες πως μέσα στον Μάρτιο θα παραδοθεί και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών το οποίο έχει δύο σταθμούς, το 2027 και το 2037. Το στρατηγικό σχέδιο θα δεσμεύει το υπουργείο Μεταφορών για 20 χρόνια και «αν δεν το ακολουθήσουν οι επομενοι υπουργοί θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί», ενώ «θα περιλαμβάνει και δείκτες (π.χ. για την κυκλοφορία, κ.α.) και όχι μόνο έργα».