search icon

Οικονομία

Σε κίνδυνο ύφεσης οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο

Εμπορικός πόλεμος, άτακτο Brexit, μείωση επιτοκίων, παραγωγικότητα, ανεργία και πολιτικές αναταράξεις συνθέτουν το «εκρηκτικό» κοκτέιλ ρίσκου

Πέντε μεγάλες οικονομίες κινδυνεύουν από ύφεση και , όπως αναφέρουν οι αναλυτές,  δεν απαιτείται μεγάλη πίεση ώστε να εκτροχιασθούν.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο ενώ  η ανάπτυξη ήταν αμετάβλητη στην Ιταλία. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, συρρικνώθηκε κατά το β΄τρίμηνο του έτους.

«Το συμπέρασμα  είναι ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν την ύφεση », δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Europe Capital Economics.

Το Μεξικό κατάφερε να αποφύγει μόνο ένα τρίμηνο ύφεσης αλλά η οικονομία του αναμένεται να παραμείνει αδύναμη φέτος. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.
Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία και το Μεξικό, κατατάσσονται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, που είναι μικρότερες χώρες αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν ως ζωτικής σημασίας κόμβοι για επενδύσεις, υπηρεσίες χρηματοδότησης και το εμπόριο, υποφέρουν επίσης.
Ενώ σε κάθε μια από τις προαναφερόμενες χώρες η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, για συγκεκριμένους παράγοντες, μια παγκόσμια πτώση στην παραγωγή και μια απότομη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η μεγάλη οικονομία της Κίνας αυξάνεται σήμερα με τον πιο αργό ρυθμό που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες  τρεις δεκαετίες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε  έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να  επιβάλουν δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα,  τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
«Το κοινό χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία της οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον περασμένο μήνα, μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,2%, τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009. Επίσης υποβάθμισε τις προσδοκίες του για το 2020 στο 3,5%.
Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο. Η αγορά ομολόγων εκπέμπει προειδοποιητικά σημάδια και περισσότερο από το ένα τρίτο των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που ερευνούνται από την Bank of America αναμένουν παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

 

Σε κίνδυνο πέντε οικονομίες

Η Γερμανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξαγωγείς που πωλούν με δυσαναλογία ποσότητες αγαθών στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πεσμένες, ακόμη, παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν επίσης πλήξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της.

«Η σημερινή έκθεση του ΑΕΠ σηματοδοτεί σίγουρα το τέλος μιας χρυσής δεκαετίας για τη γερμανική οικονομία», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος στη Γερμανία στην ολλανδική τράπεζα ING.

Ενώ οι φόβοι ενός άτακτου Brexit συμβάλλουν στη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, το θέμα αυτό προκαλεί τον μεγαλύτερο πόνο στη Βρετανία,  όπου η οικονομία συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 2012.

Η βρετανική οικονομία πρέπει να ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο και να αποφύγει την άμεση ύφεση. Αν όμως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για την προστασία του εμπορίου στις 31 Οκτωβρίου, μια ύφεση θα ήταν πιθανόν αναπόφευκτη.

Στην Ιταλία, η αδύναμη παραγωγικότητα, η υψηλή ανεργία των νέων, το τεράστιο χρέος και η πολιτική αναταραχή είναι οι παρα΄γοντες που ευθύνονται  για τη συνεχιζόμενη κακή της κατάσταση.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν στο Μεξικό και ο τομέας των υπηρεσιών της χώρας είναι υπό πίεση. Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική, υποφέρει από την αδύναμη βιομηχανική παραγωγή και  υψηλή ανεργία. Τα στοιχεία που θα βγούν στις επόμενες εβδομάδες θα επιβεβαιώσουν εάν έχει πέσει σε ύφεση.

Ο Shearing ισχυρίζεται ότι «η καταστροφή και η θλίψη» είναι αδικαιολόγητες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λέει, οι δαπάνες των εταιρειών σε πάγια στοιχεία ενεργητικού, όπως ο εξοπλισμός, έχουν σταθεροποιηθεί. Η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική.

«Ενώ υπάρχουν “τσέπες” εξαιρετικά αδύνατες στην παγκόσμια οικονομία – ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης – εν τούτοις σε άλλα μέρη συγκρατούνται σχετικά καλά”, είπε. “Όλα αυτά συμβαδίζουν με την άποψή ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται παρά καταρρέει. Επίσης ο ίδιος, επισημαίνει τρεις μεγάλους κινδύνους.

Ο πρώτος είναι ο εμπορικός πόλεμος. Εάν το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον συνεχίσουν να αυξάνουν τις μεταξύη τους εντάσεις, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη το 2020 θα μειωθεί κατά μισή εκατοστιαία μονάδα εάν η διένεξη κλιμακωθεί περισσότερο.
Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες αποτυγχάνουν να ενεργήσουν, προκαλώντας μια αρνητική αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία. Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μείωσε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε 11 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπαινίχθηκε ότι θα δώσει περισσότερα κίνητρα τον Σεπτέμβριο. Πίεση έχει αρχίσει να ασκείται και την  Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.
Άλλες κεντρικές τράπεζες από την Ινδία στην Ταϊλάνδη έχουν μειώσει τα επιτόκια, ενώ, αναμένονται περισσότερες περικοπές.
Ο τελικός κίνδυνος είναι ότι ο τομέας των παγκόσμιων υπηρεσιών, ο οποίος έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη, αρχίζει να δέχεται τις επιτώσεις από  την ύφεση που παρατηρείται στη μεταποίηση.

 

Exit mobile version