search icon

Οικονομία

Γιούνκερ: «Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος να είναι σαφής»

«Να είναι σαφής και καθαρή», έσπευσε να προσθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου 

«Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος να είναι σαφής και να μην υπάρξει καμία προληπτική γραμμή στήριξης», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έπειτα από τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ποτέ δεν ήμουν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας, της άκαμπτης λιτότητας», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ ερωτηθείς σχετικά. 

«Και εμείς δουλεύουμε ώστε η έξοδος να είναι σαφής και καθαρή», έσπευσε να προσθέσει ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο ίδιο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης», ιδίως όταν έχει πετύχει να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της αλλά και να εφαρμόσει μία σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων που καμία αλλη χώρα δεν έχει κάνει μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως πριν το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα «θα γίνει μία κανονική χώρα της Ευρωζώνης», ολοκληρώνοντας «το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης». 

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως «θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία, τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα».

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη μείωση του χρέους και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει». Παράλληλα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί», δηλώνοντας ικανοποιημένος «για τον τρόπο που προχωρά και τηρεί τις δεσμεύσεις της» η χώρα.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμμα που φέρει το όνομα του και το οποίο η Ελλάδα, όπως είπε, κατάφερε να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο. «Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και οι προοπτικές είναι θετικές». 

Η επίσκεψη 

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του και ότι ποτέ δεν πίστεψε σε ένα Grexit. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα στις 13:00 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένο (στις 5.30μμ) το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι στόχοι της επίσκεψης

Με την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να συνεχίζεται, τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΔΝΤ και προ της επίσημης λήξης του μνημονίου, αλλά και της θητείας του, ο Ζαν κλοντ Γιούνκερ θα επιχειρήσει να αφήσει στην ελληνική πρωτεύουσα το πολιτικό του στίγμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει τη στήριξή του στη θεωρία της καθαρής εξόδου, αλλά και στα ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία. Γιατί, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ανάγκη από ένα… success story για να κλείσει την θητεία του.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού χρειάζονται μια θερμή υποστήριξη και για το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό, αλλά και ενόψει του έκτακτου Eurogroup στην Σόφια, για το ελληνικό σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης και την τέταρτη αξιολόγηση.

Κορυφαία θέματα στις συζητήσεις θα είναι το πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος και οι μηχανισμοί ελάφρυνσης του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σε καμία περίπτωση δε θα ήθελαν να ακούσουν από τα χείλη του είναι το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας μας σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, πόσο μάλλον για παράταση του μνημονίου.

Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να ζητήσει και από την Αθήνα την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης και θα υπογραμμίσει την ανάγκη η Τουρκία να περιορίσει τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει και στο Πακέτο Γιούνκερ, θέλοντας να μιλήσει για επενδύσεις την επόμενη μέρα των μνημονίων. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις του για το Σκοπιανό, αλλά και την αντιπαράθεση για τους ενεργειακούς πόρους στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Exit mobile version