Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020 κατρακύλησε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα, αντανακλώντας τις έντονες πιέσεις που δέχεται η οικονομία, εν μέσω του περιβάλλοντος της διεθνούς αβεβαιότητας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 49,1 μονάδων τον Ιούλιο. Ας σημειωθεί ότι οποιαδήποτε μέτρηση κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνει τη συρρίκνωση του κλάδου.
Η συνολική υποχώρηση προήλθε από την έντονη μείωση της παραγωγής και την ασθενή ζήτηση των πελατών. Εξαιτίας, μάλιστα, των λιγότερων νέων παραγγελιών, οι κατασκευαστές περιόρισαν τον αριθμό του προσωπικού τους για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο όγκος δε, των αδιεκπεραίωτων εργασιών συνέχισε να συρρικνώνεται, καθώς η πίεση στην παραγωγική ικανότητα εξασθένησε. Παρ’ όλα αυτά, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή ενισχύθηκαν, χάρη στην ελπίδα για βελτίωση της ζήτησης.
Πιο αναλυτικά, οι νέες πωλήσεις που έλαβαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών, διολίσθησαν με έντονο ρυθμό. Η αγοραστική δύναμη των πελατών αποδυναμώθηκε εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών και της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Η μείωση ήταν η δεύτερη ταχύτερη των τελευταίων 18 μηνών.
Η ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό, ταυτόχρονα, εξασθένησε περαιτέρω, καθώς ο ρυθμός συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιταχύνθηκε. Οι νέες πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού, ως εκ τούτου, μειώθηκαν με τον σφοδρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.
Όσον αφορά τις τιμές, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν αισθητά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Το κόστος εισροών αυξήθηκε με τον ηπιότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα. Παρότι οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας και μεταφορών προκάλεσαν την αύξηση του πληθωρισμού, η πτώση των τιμών ορισμένων πρώτων υλών περιόρισε την αύξηση.
Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εξασθένησε επίσης. Παρότι παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο σημείο, το οποίο έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2021. Οι υψηλότερες τιμές πώλησης αποδόθηκαν στη μετακύλιση του υψηλότερου λειτουργικού κόστους στους πελάτες.
Οι μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν τις εταιρείες στο να περιορίσουν και πάλι τις αγορές εισροών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα και μάλιστα με σταθερό ρυθμό. Η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών οδήγησε επίσης σε περαιτέρω συρρικνώσεις των αποθεμάτων καθώς μειώθηκαν τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και ετοίμων προϊόντων.
Διαβάστε επίσης
Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)
Ξεπέρασε και το 4,2% η απόδοση των 10ετών ομολόγων – Στις 260 μονάδες τα spreads