της Μαίρης Λαμπαδίτη
Καμία απόφαση συνταξιοδότησης με παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς δεν έχει εκδοθεί 27 μήνες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου παρότι το υπουργείο έχει αποστείλει στα ταμεία τρεις εγκυκλίους με οδηγίες για το θέμα.
Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι πριν από τις 13/05/2016 που ίσχυσε ο νόμος, παραμένουν «εγκλωβισμένοι» χωρίς δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση στην σύνταξή τους, ενώ έχουν καταβάλλει εισφορές πάνω από 20 έτη. Το πρόβλημα «αγγίζει» πάνω από 30.000 άτομα τα οποία λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις για τη δεύτερη σύνταξη, καθώς αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και ουσιαστικά κυνηγούν την …ουρά τους μέχρι να συμπληρώσουν το όριο των 67 ετών. Από την άλλη, όσοι χρησιμοποίησαν τη διαδοχική ασφάλιση για να βρουν νωρίτερα στη σύνταξη, αδικήθηκαν καθώς δεν μπορούν να αξιοποιήσουν για την αύξηση της σύνταξής τους τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης και τα ένσημα που πλήρωσαν.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος παράλληλα στο πρώην ΙΚΑ και στο πρώην ΤΕΒΕ με το προηγούμενο καθεστώς , συνταξιοδοτείται από το ΙΚΑ στα 60 αλλά πρέπει να περιμένει έως τα 67 για να πάρει τη δεύτερη σύνταξη από το ΤΕΒΕ.
Σύμφωνα με το Ενιαίο δίκτυο συνταξιούχων, για τους πριν τις 12.05.2016 δεν δόθηκε καμία λύση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια ανισότητα και αδικία παρότι το κόστος της προσαύξησης είτε της χορήγησης δεύτερης κύριας σύνταξης είτε της προσαύξησης της πρώτης κύριας σύνταξης δεν είναι μεγάλο και ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 49 εκατ. ευρώ.
Το Υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του δίνει λύση για τους παλαιούς συνταξιούχους μέσω του επαναυπολογισμού. Δηλαδή, στον επαναυπολογισμό (που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί) η σύνταξή τους θα προσαυξηθεί για τον παράλληλο χρόνο που έως σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί λόγω μη θεμελίωσης δικαιώματος. Η επιπλέον διαφορά θα δοθεί ισομερώς σε πέντε έτη, όπως προβλέπει ο νόμος.
Επιπλέον, επειδή ορισμένοι ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση για διαφορετική δραστηριότητα έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης για το χρόνο ασφάλισης στον ένα μόνο πρώην φορέα, τους δίνεται η δυνατότητα έως τα τέλη Οκτωβρίου είτε να κάνουν συμπληρωματική αίτηση για τον παράλληλο χρόνο (η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την πρώτη αίτηση) είτε να ανακαλέσουν την πρώτη αίτηση.
Οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με το νόμο Κατρούγκαλου εαν θεμελιώνουν δικαίωμα και στον δεύτερο φορέα, να λάβουν 2η ανταποδοτική σύνταξη ( όμως μία εθνική) ή προσαύξηση της σύνταξης. Στις περιπτώσεις που δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα δεύτερης σύνταξης, η προσαύξηση της σύνταξης δίνεται και για τα έτη που καταβλήθηκαν επιπλέον εισφορές.
Το ΕΝΔΙΣΥ υποστηρίζει ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ. Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1.581.200.000 Ευρώ συν τα 49 εκ. Ευρώ που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση , με τον χρόνο αναμονής στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να φθάνει και τα 6 χρόνια.
Μάλιστα με προσωρινή σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ – για πάνω από δυο χρόνια -αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ για να πάρουν τις ‘’ψαλιδισμένες’’ κύριες συντάξεις τους. Ιδιαίτερα απελπιστική είναι η κατάσταση με τις ψαλιδισμένες επικουρικές συντάξεις όπου στο ΕΤΕΑΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), βρίσκονται σε εκκρεμότητα 92.000 αιτήσεις.