search icon

Οικονομία

Scope Ratings: To εκλογικό αποτέλεσμα μειώνει την πολιτική αβεβαιότητα (πίνακας) 

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και γιατί η Scope θεωρεί ότι μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα

Η συνέχεια της πολιτικής που απορρέει από την αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και η μακροπρόθεσμη συνέχιση της πρόσφατης προόδου θα στηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εκτιμά ο Dennis Shen της Scope Ratings.

«Οι εκλογές στην Ελλάδα έφεραν ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, τοποθετώντας το κυβερνών κόμμα σταθερά στην πρώτη θέση και καθιστώντας σχεδόν αναπόφευκτο έναν δεύτερο γύρο εκλογών σε περίπου ένα μήνα. Στον δεύτερο γύρο, το μεγαλύτερο κόμμα θα μπορούσε να λάβει έως και 50 έδρες μπόνους νικητή, αυξάνοντας την πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία», εξηγεί ο Shen.

Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν αξιολογείται επί του παρόντος με επενδυτική βαθμίδα από την Scope. Όμως, για να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από το 2010, η μεταρρυθμιστική δυναμική, η συνετή δημοσιονομική στάση και η ενισχυμένη σχέση με την Ευρώπη, παράγοντες που στήριξαν τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

Η χώρα έχει επωφεληθεί από τη στήριξη δανειστή έσχατης ανάγκης από την ΕΚΤ μετά την κρίση του Covid-19 μέσω της απαλλαγής από την επιλεξιμότητα των εξασφαλίσεων. Όμως, για να διατηρηθεί το στήριγμα της ΕΚΤ απαιτείται συνεχής συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Τυχόν απροσδόκητη επιστροφή σε ένα πιο ταραχώδες πολιτικό σκηνικό, η μη τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και η οπισθοχώρηση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσφατη πρόοδο.

Η Ελλάδα επέμεινε μετά από μια δύσκολη δεκαετία

«Tα τελευταία 15 χρόνια, η ελληνική οικονομία υπέστη πτώση της παραγωγής της κατά 30% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο της από το 2008-13, υπομένοντας την κρατική χρεοκοπία, την κερδοσκοπία των αγορών για έξοδο από το ευρώ, την αυστηρή λιτότητα, την τραπεζική κρίση και, πιο πρόσφατα, την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία. Όμως η χώρα επέμεινε, υιοθέτησε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις και την οικονομική της ανταγωνιστικότητα. Η ολοκλήρωση της εποπτείας μετά τη διάσωση και η συναφής ελάφρυνση του χρέους της ευρωζώνης που εξαρτάται από την πολιτική, το περασμένο καλοκαίρι, αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση της Ελλάδας», εξηγεί η Scope.

Η πρόοδος της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην πορεία της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η Scope έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά πέντε βαθμίδες αξιολόγησης από Β- σε ΒΒ+ από την πρώτη δημόσια αξιολόγηση του κράτους το 2017 και ήταν ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα μόνο κατά μία βαθμίδα από την επενδυτική βαθμίδα, το Σεπτέμβριο του 2021. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Scope ήταν επίσης ο πρώτος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης που έθεσε θετική προοπτική στην αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα – «Έσβησε» όλο το χρέος της πανδημικής περιόδου

Ελλάδα και ΗΠΑ δανείζονται με το ίδιο επιτόκιο – Κάτω των 140 μονάδων το spread με τη Γερμανία (πίνακες)

Γιατί οι Hermes, Louis Vuitton και Gucci χάνουν σήμερα τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version