search icon

Οικονομία

Scope Ratings: Θετικό σήμα για την ελληνική οικονομία με αναβάθμιση του outlook (πίνακας)

Σταθερή βαθμολογία στο ΒΒΒ- από τον αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ γερμανικό οίκο - Σημεία κλειδιά η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων με την εκτιμώμενη πτώση του χρέους, η αντοχή του τραπεζικού συστήματος και η δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις - Χατζηδάκης: Η αναβάθμιση της Scope απόδειξη των θετικών προοπτικών της οικονομίας μας

Ένα βήμα πιο πέρα πήγε απόψε ο οίκος Scope Ratings προχωρώντας σε αναβάθμιση του outlook για το ελληνικό αξιόχρεο από σταθερό σε θετικό, διατηρώντας συνάμα τη βαθμολογία ΒΒΒ-. 

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ο αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ γερμανικός οίκος αξιολόγησης ήταν από τους πρώτους που, το περασμένο καλοκαίρι, «άνοιξε» τον κύκλο της ανάκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία για την σταθερότητα της και την πρόοδο που έχει πετύχει, παρά το γεγονός πως τα «αγκάθια» στο επίπεδο των δημοσιονομικών κ του χρέους δεν έχουν εκλείψει, όπως επεσήμανε και στην έκθεση της.

Είναι σαφές δε, πως αποτελεί ένα θετικό σήμα για τις κρίσιμες αξιολογήσεις που επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος με επίκεντρο κυρίως την «σκληρή» Moody’s (στις 13 Σεπτεμβρίου), τον μόνο από τους μεγάλους διεθνείς οίκους που δεν μας έχει επιβραβεύσει ακόμη με επενδυτική βαθμίδα.

Τι αναφέρει η έκθεση

Η Scope επισημαίνει πως η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για συνεχιζόμενη μείωση του λόγου του χρέους τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, η βελτίωση των δημοσιονομικών και του χρέους ήταν παράγοντας-κλειδί για την απόφαση του οίκου να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στο ελληνικό αξιόχρεο τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα επισημαίνεται η βελτίωση των δεδομένων στο τραπεζικό σύστημα με την μείωση των κόκκινων δανείων, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενίσχυση της αντοχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και των πολυετών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ενισχύουν περαιτέρω την ανοχή της ελληνικής οικονομίας και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Τα σημεία-κλειδιά

Η συνεχιζόμενη πτώση του δημοσίου χρέους και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο οίκος επισημαίνει ότι βασικός μοχλός της αναθεώρησης του outlook είναι η πτωτική πορεία του χρέους χάρη και στο ενδυναμωμένο αναπτυξιακό outlook και το συγκριτικά χαμηλό μέσο όρο στο κόστος των επιτοκίων του χρέους, σε συνδυασμό βέβαια με την ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική εγκράτεια.

Ο δείκτης του χρέους εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 151,9% μέχρι τα τέλη του 2024 πριν υποχωρήσει περαιτέρω στο 130,7% μέχρι το 2029. Αν αυτό επιτευχθεί, θα μιλάμε για το χαμηλότερο επίπεδο χρέους από την έναρξη της ελληνικής κρίσης (το πρώτο τρίμηνο του 2010) και σε χαμηλότερα επίπεδα με το ιταλικό χρέος μέχρι το 2026, η οποία βαθμολογείται με ΒΒΒ+.

Οι προβλέψεις του οίκου ενισχύονται χάρη στις συνεχιζόμενες καλές επιδόσεις του ελληνικού προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να επιτυγχάνει αν όχι να ξεπερνά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024.

Επιπλέον, η Scope επικαιροποίησε τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για το πρωτογενές ισοζύγιο και τώρα αναμένει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2025-27 για το υπόλοιπο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνιστά αύξηση από την προηγούμενη συντηρητική εκτίμηση του οίκου για πλεόνασμα μόνο 1%.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο οίκος προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% φέτος, 1,8% το 2025 και μια μέση ανάπτυξη 1,4% από το 2026 ως το 2029.

Στην έκθεση του οίκου τον Ιανουάριο, γινόταν λόγος για ανάπτυξη ύψους 2,2% φέτος και 2,3% το 2025. Η εκτίμηση αυτή είναι ωστόσο συγκριτικά αισιόδοξη, τονίζει η Scope, καθώς επί του παρόντος δεν αντανακλά καμία ύφεση μεσοπρόθεσμα.

Η αντοχή του τραπεζικού συστήματος

Δεύτερος παράγοντας που συνετέλεσε καθοριστικά στην αναβάθμιση του outlook από τον διεθνή οίκο είναι η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η βελτιωμένη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. 

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην μείωση των NPLs με τον διεθνή οίκο να θεωρεί πως η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, αν και τα NPLs στο στάδιο αυτό παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (στο 1,9% το πρώτο τρίμηνο) και θα παραμείνουν στο σύστημα ακόμη και αν δεν καταγράφονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη μακροοικονομική σταθερότητα

Ο τελικός παράγοντας-κλειδί για την αναβάθμιση των προοπτικών είναι η βελτιωμένη μακροοικονομική σταθερότητα μετά τις συνεχείς κρίσεις των τελευταίων 15 ετών, η διαρκής δρομολόγηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι επενδύσεις, στοιχεία που άλλα μαζί υποστηρίζουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Η έκθεση καταγράφει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις υπό την πολιτική του “Ελλάδα 2.0”, ενώ μάλιστα και η Κομισιόν πρόσφατα προχώρησε σε μια θετική προκαταρκτική εκτίμηση αναφορικά με το αίτημα για την τέταρτη καταβολή των δανείων ύψους 2,3 δισ. δολαρίων από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία παραμένουν σχετικά χαμηλά, στο 14% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2024, όμως είναι σαφώς σε πιο ισχυρά επίπεδα από τα επίπεδα του 2019, όταν ήταν κάτω από το 11%.

Πέραν αυτού οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν περαιτέρω της αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, που τώρα εκτιμάται στο 1% το χρόνο. Ισχυρότερη ανάπτυξη αναμένεται τα επόμενα χρόνια εν μέρει λόγω και του εναρμονισμένου πληθωρισμού που θα κινηθεί στο 2,7% το 2024 και στο 2,8% το 2025 μετά το 4,2% της περσινής χρονιάς.

Τα καθορικά ρίσκα

Ως πιθανοί παράγοντες που μπορεί να αντιστρέψουν επί τα χείρω τα δεδομένα αναφέρονται τα εξής:  Τυχόν επιδείνωση της οικονομίας σε συνδυασμό με δυσμενή σενάρια για την πορεία των αγορών, η χαλάρωση στων δημοσιονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τα τωρινά σενάρια για μείωση του χρέους, όπως και μια αναπάντεχη επιδείνωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, μια νέα σοβαρή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά και η επαναφορά των ρίσκων στον τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικά στο πιο δυσμενές σενάριο μιας διετούς ύφεσης, το διάστημα 2014-2025, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να εκτοξευτεί στο 172% του ΑΕΠ, το 2025.

Διαβάστε ακόμη

Δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας αναμένουν οι αναλυτές (γράφημα)

Γιατί ο τουρισμός παραμένει κινητήρια δύναμη για την Οικονομία

Κρατικές επιδοτήσεις ρεύματος: 4 εκατ. ευρώ επιπλέον θα πάρουν πάνω από 100.000 επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version