Η Scope Ratings, το βράδυ της Παρασκευής 26/1, διατήρησε αμετάβλητη στο ΒΒΒ- την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας με BBB- υποστηρίζεται από πολλαπλά πιστωτικά πλεονεκτήματα.
Βασικά, η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη μετά την κρίση της Covid-19, με τη μορφή έκτακτων παρεμβάσεων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των καινοτομιών των τελευταίων ετών που καταδεικνύουν ένα πιο μακροπρόθεσμο νομισματικό στήριγμα για την Ελλάδα. Η απόκτηση από την Ελλάδα αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας έχει ενισχύσει τη σταθερότητα της στήριξης του Ευρωσυστήματος για τα ελληνικά χρεόγραφα.
Επίσης, ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της χώρας βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, υποστηριζόμενα από την οικονομική ανάκαμψη, τον αυξημένο πληθωρισμό, παράλληλα με την εκ νέου επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ταυτόχρονα, οι πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιόρισαν τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και κινητοποίησαν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, διευκολύνοντας τις δυσχέρειες που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αντισταθμίζοντας τις ιστορικά χαμηλές ιδιωτικές επενδύσεις.
Η αναφορά για την ανάπτυξη
Η Scope αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει συγκριτικά εύρωστη ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, συγκρίσιμη με την εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,1% πέρυσι.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να παραμείνει εύρωστη, εν μέσω επιβραδυνόμενων πληθωριστικών πιέσεων και ενίσχυσης των αποτελεσμάτων της αγοράς εργασίας, ενώ η πρόσφατη χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης θα στηρίξει την ανάκαμψη των επενδύσεων.
Ένα ευνοϊκότερο εξωτερικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης της ζήτησης από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, θα πρέπει επίσης να στηρίξει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί σε περίπου 140% έως το 2028 (από 160% που εκτιμάται στο τέλος του 2023), υποστηριζόμενος από διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα κατά τα επόμενα έτη, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης από την καταβολή τόκων.
Ο Scope αναφέρει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας περιορίζεται από:
Πρώτον, το χρέος που εξακολουθεί να είναι υψηλό. Μία σταδιακή εξασθένιση της ευνοϊκής διάρθρωσης του χρέους μπορεί να αποτελέσει πρόκληση μεσοπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται στο ότι η Ελλάδα χρηματοδοτείται από τις ιδιωτικές αγορές, κάτι που αυξάνει το μέσο κόστος χρηματοδότησης, περιορίζει τη μέση διάρκεια του χρέους και σταδιακά αυξάνει το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους.
Δεύτερον, παραμένουν αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα.
Τέλος, διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, όπως ο συγκρατημένος μεσοπρόθεσμος δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης, η υψηλή (αν και ταχέως μειούμενη) ανεργία, ένας αδύναμος εξωτερικός τομέας και μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν πιστωτικούς περιορισμούς.
Οι σταθερές προοπτικές της Ελλάδας αντανακλούν την άποψη του Scope ότι οι κίνδυνοι παραμένουν ισορροπημένοι.
Υπενθυμίζουμε ότι η Scope εντάχθηκε στο «κλαμπ» των αναγνωρισμένων οίκων αξιολόγησης από την ΕΚΤ πριν από δύο μήνες. Επίσης, ήταν ο πρώτος μεγάλος που τον περασμένο Αύγουστο 2023 αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατατάσσοντας την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα με βαθμό «ΒΒΒ-» διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Τότε η Scope είναι αιτιολογήσει την απόφαση της με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα.
Ακολούθησαν οι, πιο σημαντικές, αναβαθμίσεις από την DBRS τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Standard & Poors τον Οκτώβριο, και η Fitch τον Δεκέμβριο 2023. Oυσιαστικά, από τους Big 3 οίκους (S&P, Fitch, Moodys), μόνο η τελευταία δεν έχει ακόμα αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, κρατώντας την ένα σκαλί χαμηλότερα, ενώ έχει σημασία και η αναβάθμιση της καναδικής DBRS καθώς αποτελεί έναν μεγάλο και αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης.
Τα επόμενα «ραντεβού»
Τα επόμενα ραντεβού τους οίκους αξιολόγησης έχουν ως εξής:
- DBRS – 8 Μαρτίου MOODY’S – 15 Μαρτίου
- S&P – 19 Απριλίου
- FITCH – 31 Μαΐου
- SCOPE RATINGS – 12 Ιουλίου
- DBRS – 6 Σεπτεμβρίου
- MOODY’S – 13 Σεπτεμβρίου
- S&P – 18 Οκτωβρίου
- FITCH – 22 Νοεμβρίου
- SCOPE RATINGS – 6 Δεκεμβρίου
Διαβάστε ακόμη
POS: Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία εγκατάστασής τους από τους επαγγελματίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ