search icon

Οικονομία

Scope: Επιβεβαίωσε το BB+ για την Ελλάδα – Aναβάθμισε σε θετικό το outlook (upd)

Ο οίκος επικαλείται την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα, αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επικαλείται την ισχυρότερη από την αναμενόμενη τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους

(last update: 23:56)

Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της Ελλάδας, σε θετικές από ουδέτερες, προχώρησε o γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope, διατηρώντας σε ΒΒ+ την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο οίκος επικαλείται την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία αντανακλά τις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στη στήριξη των ευάλωτων κρατών – μελών της ευρωζώνης από παρεμβάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό αντικατοπτρίζει, από το 2020, καινοτομίες της ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγορών ομόλογων και χαλάρωση των κανόνων που το συνόδευαν, ώστε να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα παρόλο που ο δανειστής δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα. Η εν λόγω στήριξη από το Ευρωσύστημα ενισχύθηκε περαιτέρω το τρέχον έτος.

Τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την καινοτομία των συλλογικών δημοσιονομικών προγραμμάτων της ΕΕ, μετά την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας ύψους 30,5 δισ. ευρώ (13,4% του μέσου όρου του ΑΕΠ του 2021-26), παράλληλα με τη δυνατότητα περαιτέρω μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, καταδεικνύουν ένα πιο διαρκές ευρωπαϊκό στήριγμα πέραν της κρίσης του κορονοϊού, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους και δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για την κυβέρνηση να δαπανήσει σε δημόσιες επενδύσεις.

Παράλληλα, επικαλείται την ισχυρότερη από την αναμενόμενη τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους, με βάση τον υψηλό πληθωρισμό, την πραγματική οικονομική ανάπτυξη πάνω από το δυναμικό, το χαμηλό μέσο κόστος επιτοκίων του χαρτοφυλακίου χρέους που επικρατεί και την προσδοκία πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων έως το έτος 2023.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται επίσης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν ουσιαστικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ουσιαστικά ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Για το 2022 εκτιμάται περαιτέρω ανάπτυξη 6%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται στο 9,5%. Το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά κατά 37 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπου 169% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2022.

Διαβάστε ακόμα 

Τζιμ Ντέιβις: Το restart του Mr. New Balance και οι φήμες για επένδυση στην Ελλάδα (pics) 

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο 

Αthens Key Hotel: Ανοίγει στην Ομόνοια πριν από τα Χριστούγεννα με υπογραφή Zeus και Wyndham (pics)

Exit mobile version