search icon

Οικονομία

Σχέδιο στήριξης σε πέντε άξονες: Ρύθμιση και 240 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες

Δεύτερη ευκαιρία για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς με την αύξηση των επιτοκίων οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν νέα φουρνιά κόκκινων δανείων

Εξωδικαστικός μηχανισμός (δηλαδή 240 δόσεις) για συνεπείς δανειολήπτες, ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, συγκράτηση της αύξησης των δόσεων για όσους κινδυνεύουν να… κοκκινίσουν, αλλά και δυνατότητα επαναρρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες, προβλέπει το σχέδιο στήριξης όσων «παλεύουν» με τα δάνειά τους και τα αυξημένα επιτόκια στις δόσεις τους.

Οι συνεπείς δανειολήπτες που πήραν δάνειο την προηγούμενη δεκαετία ή δεν κοκκίνισαν την οφειλή τους και την εξυπηρετούν μέχρι σήμερα κανονικά, χωρίς να έχουν καταφύγει σε ρύθμιση, είναι αυτοί που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των υψηλών επιτοκίων. Για πρώτη φορά οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες μπαίνουν στο κάδρο! Βασική στόχευση του σχεδίου είναι η στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών και ειδικά όσων βρίσκονται στο όριο να κοκκινίσουν. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιέζει να διευρυνθεί ο κύκλος των ωφελουμένων μέσα και από άλλες παρεμβάσεις, όπως η αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις και η μείωση ή κατάργηση κάποιων τραπεζικών προμηθειών.

Η πλευρά των τραπεζών επικεντρώνεται αλλού. Επιδιώκει να αποφύγει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που θα αναγκαστεί να τα περάσει στους servicers. Γι’ αυτό και συζητούν το ενδεχόμενο ενός νέου πλαισίου διακανονισμών (μια νέα ευκαιρία ρύθμισης δηλαδή) για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού), σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ειδικότερα, το ευρύτερο σχέδιο 5 αξόνων, που αφορά όσους βρίσκονται στον προθάλαμο του εξωδικαστικού μηχανισμού (ακόμη και όσους έχουν δάνεια συνδεμένα με ελβετικό φράγκο), όσους είναι σε καλύτερη θέση, όσους δυσκολεύονται να εξυπηρετούν τα δάνειά τους αλλά και τους ενήμερους δανειολήπτες, προβλέπει τα εξής:

1 Δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και διμερείς συμβάσεις των πελατών με τις τράπεζες για όλο το ιδιωτικό χρέος. Δηλαδή για τους ενήμερους δανειολήπτες που σήμερα κόβονται αυτόματα από τη ρύθμιση (με έως 240 δόσεις) αλλά και όσους βρίσκονται στο όριο των δυνατοτήτων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες εγκρίνουν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει πως «παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί». Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

2 Για τα επιτόκια των στεγαστικών δάνειων επιδιώκεται η μείωση ή απορρόφηση της αύξησης των δόσεων από τις τράπεζες για ενήμερους πελάτες που αρχίζουν να έχουν προβλήματα στις πληρωμές. Το εύρος ωφελουμένων θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μην υπάρξει αρνητική αναδιάρθρωση στα χαρτοφυλάκια. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει τρόπος να γίνει παρέμβαση χωρίς αναδιάρθρωση και χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Δηλαδή, το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα θα στηριχθεί στην επιδότηση εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες, με κάλυψη του 50% της αύξησης στη δόση. Ετσι, το πεδίο της αντιπαράθεσης μεταφέρεται στην περίμετρο του προγράμματος, καθώς ενώ το πλάνο των τραπεζών προβλέπει το πολύ έως 30.000 νοικοκυριά, η κυβέρνηση επιθυμεί ελαστικότερα εισοδηματικά κριτήρια και τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό δικαιούχων.

3 Νέα ρύθμιση για όσους ήταν σε διακανονισμό αλλά βρέθηκαν εκτός ρύθμισης. Οι τράπεζες και για το θέμα αυτό (όπως και για τα περισσότερα) δεν θέλουν να εφαρμοστεί οριζόντια ένα μοντέλο «τύπου Ισπανίας» με επιμήκυνση δανείων και πάγωμα της αύξηση των δόσεων κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ισχύσουν τα αυστηρά κριτήρια για τους λεγόμενους ευάλωτους δανειολήπτες. Οι τράπεζες πρότειναν να ισχύσουν κριτήρια αντίστοιχα του προγράμματος «Γέφυρα 1». Δηλαδή, να καθοριστούν ως… ταβάνι ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21.000 ευρώ και φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας 180.000 ευρώ.

4 Ελβετικό φράγκο: τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και υπόκεινται στους κανόνες που αφορούν και τις υπόλοιπες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία και προς οποιονδήποτε πιστωτή, ανεξαρτήτως του νομίσματος στο οποίο χορηγούνται. Τις περισσότερες φορές όμως κόβονται. Αυτό που εξετάζεται είναι η αυτόματη ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, χωρίς δηλαδή να περνούν από αξιολογητές.

5 Προσαρμογή στα επιτόκια καταθέσεων και κούρεμα στις προμήθειες. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων και παλιών καταθέσεων έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητο στο 0,04%, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να έχει αυξηθεί στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες και στις 3,91 μονάδες για παλιές καταθέσεις και δάνεια. Οι τράπεζες ξεκίνησαν τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων με ωφελούμενους, όμως, πελάτες με μεγάλα ποσά προθεσμιακών καταθέσεων! Στις προμήθειες οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Οι τράπεζες βγάζουν μεσοσταθμικά 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, με τα περισσότερα έσοδα να βρίσκονται στα εγχώρια εμβάσματα. Πέρα από τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζών ισχύουν και για συναλλαγές όπως η ανάληψη μετρητών σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας που επιβαρύνεται κοντά στα 2,5 ευρώ, η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας που επιβαρύνεται με 30-40 λεπτά, η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει και η οποία επιβαρύνεται με 5 ή 6 ευρώ, ενώ η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας έχει επανέλθει ως κόστος και ξεκινάει από 25 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 100 ευρώ για κάρτα με αυξημένα προνόμια.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το σχέδιο με κρατικά κονδύλια και παραπέμπει με νόημα στα κέρδη των τραπεζώ,ν που εκτιμώνται στα 2,9 δισ. ευρώ για το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022 και στο 3,5 δισ. για το σύνολο του έτους.

Διαβάστε ακόμη

myProperty: Ψηφιακά οι δωρεές χρημάτων στα παιδιά από την 1η Ιανουαρίου

Πλειστηριασμοί: Το φιλέτο της Βουλιαγμένης, τα νυφικά και ένα βαπόρι με μεγάλη ιστορία (pics)

Οι δημοσκόποι μετρούν το «Εύα effect» στο ΠΑΣΟΚ, το deal με τον μπαλαντέρ, οι Έλληνες που είδαν την Exxon Mobil και το ταμείο που τρώει η ΕΥΑΘ 

Exit mobile version