search icon

Οικονομία

Σχέδιο ελαφρύνσεων στη φορολόγηση ενοικίων

Στο τραπέζι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα υπάρχουν δυο προτάσεις για μια δικαιότερη φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από μισθώματα - Παραδείγματα για το όφελος στους ιδιοκτήτες

(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Μια αδικία χρόνων σχεδιάζει να διορθώσει το υπουργείο Oικονομικών μεταβάλλοντας τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια ούτως ώστε οι επιβαρύνσεις να επιβάλλονται πιο αναλογικά από τα ισχύοντα οπού ο φόρος μεταπηδά από το 15% στο 35% για λίγα ευρώ παραπάνω!

Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με μια επαχθή φορολογική κλίμακα που επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%.

Στο τραπέζι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα υπάρχουν δυο προτάσεις για μια δικαιότερη φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από μισθώματα:

Α) Η πρώτη πρόταση περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να περιοριστούν οι τεράστιες επιβαρύνσεις για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Οι εισηγητές της πρότασης αυτής εξηγούν πως “δεν είναι δυνατόν όποιος εισπράττει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ από ενοίκια να φορολογείται με 15% και όσοι έχουν εισπράττουν π.χ. 100 ευρώ παραπάνω να πετάγονται αμέσως στο 35%! Πρέπει, να υπάρχουν και ενδιάμεσα κλιμάκια για να επιμερίζεται δικαιότερα η φορολογική επιβάρυνσης”.

Π.χ., για φορολογούμενο που απέκτησε κατά τη διάρκεια του 2021 συνολικό καθαρό εισόδημα 24.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος θα υπολογιστεί ως εξής:

Επίσης, για έναν άλλο φορολογούμενο που απέκτησε το 2021 συνολικό καθαρό εισόδημα 36.000 ευρώ από ενοίκια, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογιστεί ως εξής:

Το μόνο θετικό είναι ότι στο ετήσιο εισόδημα από ενοίκια το οποίο αποκτήθηκε το 2021 δεν θα επιβληθεί φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%. Πρόκειται για την εισφορά που έχει νομοθετηθεί από το 2011 και επιβαρύνει ετήσια εισοδήματα από όλες αθροιστικά τις πηγές τα οποία υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Β) Η δεύτερη πρόταση για την μεταρρύθμιση στην φορολόγηση των ενοικίων προβλέπει την κατάργηση της ισχύουσας κλίμακα και την φορολόγηση των ενοικίων με τη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα ευνοηθούν όσοι έχουν μικρά εισοδήματα ή όσοι έχουν μόνο εισοδήματα από ενοίκια, ενώ αντίθετα όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα δεν θα έχουν κανένα όφελος.

Για παράδειγμα:

Φορολογούμενος με ετήσιες αποδοχές από τη μισθωτή εργασία ύψους 20.000, ο οποίος έχει και εισοδήματα 10.000 ευρώ από ακίνητα θα πληρώσει, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, το ποσό των 4.600 ευρώ. Για τα 20.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται στο ποσό των 3.100 ευρώ και για τα εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων στα 1.500 ευρώ (10.000 x 15%).

Στην περίπτωση που αποφασισθεί τα εισοδήματα αυτά να φορολογηθούν ενιαία, με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από εργασία, ο φόρος θα εκτιναχθεί στα 5.900 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει 1.300 ευρώ περισσότερα.

Ωστόσο, για τους έχοντες εισοδήματα μόνο από ακίνητα, η ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων θα είναι ευεργετική. Για παράδειγμα, σήμερα κάποιος που έχει εισοδήματα μόνο από ακίνητα ύψους 30.000 ευρώ πληρώνει φόρο 8.100 ευρώ. Με τη φορολόγησή τους με την ενιαία κλίμακα ο φόρος περιορίζεται στα 5.900 ευρώ.

Το όλο σχέδιο τελεί υπό τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του προϋπολογισμού και από την εξέλιξη των διδύμων κρίσεων. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο αυτό, όπως και όλες οι άλλες προτάσεις ελαφρύνσεων, κοστολογούνται αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ο Χρήστος Σταϊκούρας να τις παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κάνει την τελική επιλογή.

Διαβάστε ακόμα:

Eυρώ: Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα – Ποιες προσωπικότητες θέλει να απεικονίζουν η Λαγκάρντ

Το Ιδρυμα Νιάρχος δίνει $400 εκατ. για κατασκευή τριών νοσοκομείων – Ποιοι διεκδικούν τα έργα

Έως και 7 χρόνια στην ουρά για την επικουρική σύνταξη

Exit mobile version