Πρεμιέρα με εκπαιδευτικές δράσεις για τη διαμόρφωση φορολογικής ηθικής και την καλλιέργεια «κουλτούρας συμμόρφωσης» στις φορολογικές υποχρεώσεις θα κάνει η νέα σχολική χρονιά στα δημοτικά σχολεία. Από φέτος η εξοικείωση των μαθητών με τη φορολογία εντάσσεται στο παιδαγωγικό πρόγραμμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, καθώς έναν χρόνο αργότερα θα μπει και το νέο μάθημα Οικονομικών στην Α’ τάξη των Γενικών Λυκείων, από τη σχολική χρονιά 2025-2026.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου δεξιοτήτων φορολογικής συνείδησης. Το έργο επιχειρεί να βελτιώσει τη φορολογική εκπαίδευση των Ελλήνων πολιτών, ειδικά των νεαρών σε ηλικία, και να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη στην Ελλάδα. Ετσι, από τη Β’ Δημοτικού, παιδιά ηλικίας 7-12 ετών θα γνωρίσουν για πρώτη φορά τι είναι οι φόροι, ποιος ο σκοπός τους, πώς και γιατί εμφανίστηκαν, ποιοι τους πληρώνουν και ποιοι τους συλλέγουν. Θα βρίσκουν απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «με ωφελούν εμένα οι φόροι;» ή «ποιος πληρώνει το σχολείο, την παιδική χαρά και την πλατεία που πηγαίνω;». Θα μάθουν μάλιστα ότι ήδη καταβάλλουν και τα ίδια φόρους για όλα αυτά σε κάθε αγορά που κάνουν, διαβάζοντας σε κάθε απόδειξη που παίρνουν πόσο ΦΠΑ πλήρωσαν, προκειμένου έτσι να εκτιμήσουν, να σέβονται και να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία, δηλαδή και τα δικά τους χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η κάλυψη όχι μόνο κάποιων γενικών ή και πιο εξειδικευμένων θεμάτων σχετικά με τους φόρους και τη φορολογία, αλλά και η μετάδοση ισχυρών μηνυμάτων για ευρύτερες αξίες και ιδανικά, όπως η δικαιοσύνη, η ευθύνη του πολίτη, αλλά και η ευθύνη του κράτους.

Θέμα παιδείας

Πρωταρχικός στόχος είναι φυσικά η εξοικείωση των παιδιών στα θέματα φορολογίας, η καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης, η ανάπτυξη της φορολογικής κουλτούρας και το χτίσιμο μιας νέας γενιάς φορολογουμένων.
Το περιεχόμενο του προγράμματος θα οριστικοποιηθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ενημέρωση των εκπαιδευτικών, προτού ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το σχολικό έτος 2024-2025, ώστε να αξιολογηθεί και να επεκταθεί από το 2025-2026 και μετά.

Ηδη οι βάσεις έχουν μπει από το 2016, καθώς 1.871 εκπαιδευτικοί απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια και οι 4 στους 5 (ποσοστό 85%) δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν ενεργά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το 95% συμφωνεί ότι η φορολογική συνείδηση είναι θέμα παιδείας, το 90% ότι χρήζει υποστήριξης από το εκπαιδευτικό σύστημα και το 93% πιστεύει ότι η εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα θέσει θεμέλια για το μέλλον. Προφανώς το εγχείρημα συναντά και δυσκολίες αφού, λόγω και των πολλαπλών οικονομικών κρίσεων κατά την τελευταία δεκαπενταετία, από μικρά πλέον τα παιδιά γίνονται κοινωνοί από το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον τους για τα προβλήματα και τις δυσάρεστες ανατροπές που εγκυμονεί το πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα στη χώρα μας.

 

Σαν παιχνίδι

Για πολλούς λόγους, τα δημοσιονομικά και φορολογικά θέματα μπορούν να φανούν δυσνόητα ή απωθητικά για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού – και ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους. Για τον λόγο αυτό, το περιεχόμενο των εργαστηρίων δεξιοτήτων προβλέπεται να είναι σε ελκυστική μορφή και αρκετά ευφάνταστο ώστε να δελεάσει παιδιά και νέους να ενημερωθούν για τα φορολογικά θέματα, αλλά και αρκετά ρεαλιστικό ώστε να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Και το 2017, πάντως, η Ελλάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα TAXEDU (Tax Education), χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου συμμετείχαν όλα τα κράτη-μέλη της E.E. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στο εν λόγω project καθώς είχε διεξαγάγει την έρευνα μεταξύ χιλιάδων εκπαιδευτικών. Τα αποτελέσματά της οδήγησαν στην παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου για τρεις ηλικιακές κατηγορίες (9-12 ετών, 13-17 και 18-25). Η χώρα μας, δε, έλαβε τα εύσημα από την Ε.Ε. για το έργο που επιτέλεσε.

Η απόφαση για την ένταξη του εργαστηρίου δεξιοτήτων φορολογικής συνείδησης στα σχολεία προέκυψε μετά την εμπειρία αυτή, καθώς η φορολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο. Και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «τα φαινόμενα φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής φυσικών και νομικών προσώπων, η οικονομική κρίση και οι προκλήσεις των νέων οικονομικών μοντέλων έχουν καταστήσει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η ισότητα μεταξύ των φορολογουμένων: οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται από όλους».

Διαβάστε ακόμη:

Ψηφιακό ευρώ: Ποιοι ψηφίζουν υπέρ και ποιοι προτιμούν τα μετρητά

Δανία: Η βασίλισσα των pharma – Από το Ozempic στο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων

Υπάρχει λύση στη συνταξιοδοτική κρίση της Ευρώπης;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ