search icon

Οικονομία

Σάμουελ Τιλερέι (S&P Global): Υπό παρακολούθηση η νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναβάθμιση (pics)

Οι δύο μεγάλοι Οίκοι Αξιολόγησης, S&P Global και Fitch, ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας- Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα - Στουρνάρας: Δεν είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο – Το «τρίλημμα» που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες 

Στο μικροσκόπιο του Οίκου Αξιολόγησης S&P μπαίνει το νέο κυβερνητικό σχήμα της Ελλάδας προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη αξιολόγηση της χώρας.

«Οι πιθανότητες για το θετικό σενάριο είναι μεγαλύτερες μετά τις εκλογές. Όμως, υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, ένας νέος υπουργός Οικονομικών. Και αυτές είναι αλλαγές που φέρνουν μία αβεβαιότητα» είπε στο FinForum 2023, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο Σάμουελ Τιλερέι (Samuel Tilleray), αναλυτής του τμήματος αξιολόγησης κρατών της S&P Global. «Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι την επόμενη αξιολόγηση για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.»

Η σταθερή βελτίωση στον τρόπο διακυβέρνησης, η διάθεση για μεταρρυθμίσεις και η πορεία απομείωσης του δημοσίου χρέους είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, τον Απρίλιο του 2023 όπως διευκρίνισε ο Σάμουελ Τιλερέι .

«Γενικά, προσπαθούμε να αλλάζουμε την αξιολόγηση μας για τις χώρες κάθε 12 μήνες. Για την Ελλάδα αυτό το ρολόι άρχισε να χτυπάει τον Απρίλιο, και θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την αξιολόγησή μας -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου. Στο ημερολόγιό μας έχουμε την ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου. Πριν από αυτή την ανακοίνωση, εγώ και οι συνάδελφοί μου θα πρέπει να συζητήσουμε αν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αλλάξουμε το outlook. Αν δεν έχουμε ακόμα αρκετές πληροφορίες μέχρι τότε, δε θα διστάσουμε να περιμένουμε μέχρι την επόμενη αξιολόγηση. Δε θα βιαστούμε να λάβουμε μία απόφαση.

Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα όπως κάθε άλλη χώρα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε τη σωστή απόφαση. Θα παρακολουθούμε στενά τις οικονομικές ανακοινώσεις, οποιαδήποτε ουσιαστική παράκαμψη από τη δημοσιονομική πορεία, είτε πρόκειται για μέτρα στήριξης, είτε για αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες. Σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα πιστεύουμε ότι θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο γιατί επενδυτές αναφέρουν ότι είναι από τους παράγοντες που τους αποτρέπουν από το να τοποθετηθούν στην χώρα. Γίνεται λόγος για αυτές τις μεταρρυθμίσεις εδώ και χρόνια και πιστεύω ότι περισσότερα μέτρα σε αυτό τον τομέα θα είναι πολύ θετικά. Παράλληλα, η συνέχιση της ψηφιοποίησης, η φορολογική συμμόρφωση, οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο είναι πράγματα που κοιτάμε.»

Σε ότι αφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, ο ειδικός αναλυτής τραπεζικού τομέα της S&P Global Goksenin Karagoz σημείωσε ότι μία τοποθέτηση από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στη μετοχική τους σύνθεση θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμισή τους. Επίσης, σημείωσε ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας συνδράμει στην πρόοδο των τραπεζών, οι οποίες έχουν ανακάμψει από την πρόσφατη κρίση, βελτιώνοντας αισθητά την κερδοφορία τους. «Αλλά έχουμε ακόμα δρόμο» προσέθεσε, αναφέροντας επίσης τις διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες αφορούν τις αυξήσεις επιτοκίων και το πώς αυτές επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τους ισολογισμούς των ιδρυμάτων.

Fitch: Ραντεβού τον Δεκέμβριο

«Θα είναι μία ενδιαφέρουσα ανάλυση» ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ο Φεντερίκο Σαλαζάρ, διευθυντής αναδυόμενης Ευρώπης στον Οίκο Αξιολόγησης Fitch Ratings.

«Η δυναμική του δημοσίου χρέους είναι το κρίσιμο στοιχείο που θα εξετάσουμε τον Δεκέμβριο» τόνισε. «Θα είναι ένας παράγοντας κλειδί για την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου. Υπάρχει πολύ θετικό μομέντουμ και πολλές θετικές ειδήσεις, η κυβέρνηση βάζει μπροστά μέτρα που περιμέναμε, η πολιτική δυναμική έχει ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να αξιολογήσουμε όλα αυτά σε σχέση με τους μεσομακροπρόθεσμους κινδύνους» κατέληξε.

Όπως τόνισε ο Φεντερίκο Σαλαζάρ, η πολιτική σταθερότητα και η προβλεψιμότητα των πολιτικών είναι οι δύο παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη στην αξιολόγηση του οίκου Fitch για την Ελλάδα τον Ιούνιο. «Και στους δύο αυτούς παράγοντες είναι πολύ πιο ξεκάθαρα τα πράγματα τώρα» είπε, τονίζοντας ότι η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης λειτουργεί θετικά και είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε σχέση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου λίγες χώρες έχουν αυτή την κυβερνητική σταθερότητα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και των Προγραμμάτων Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι εξωτερικοί παράγοντες είναι κάτι που η ομάδα της Fitch εξετάζει στενά καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, «κάτι που εγείρει θέμα ανταγωνιστικότητας» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «τα επίπεδα επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε υπάρχει χώρος για βελτίωση.»

Σε ότι αφορά στις τράπεζες σημείωσε ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και δεν απειλεί πλέον το σύνολο της οικονομίας, καθώς έχουν υποχωρήσει οι μεγάλοι κίνδυνοι του παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Μέτρα στήριξης €1,1 δισ. – Παράταση market pass μέχρι τον Οκτώβριο – Δείτε live

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παροχή πακέτων προσφορών θα ζητήσει σε πρώτη φάση η κυβέρνηση από τους ακτοπλόους

Εκλεισε το deal: Στα χέρια της ιταλικής Reale η Υδρόγειος Ασφαλιστική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version