search icon

Οικονομία

Ρότα για έξοδο της Ελλάδας -στις αρχές του 2022- από την ενισχυμένη εποπτεία

Ο σχεδιασμός του υπουργού Οικονομικών προβλέπει σημαντική οικονομική ανάκαμψη μέσα στο β' εξάμηνο του 2021, ισχυρή ανάπτυξη 6% φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο 2023 - Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: H Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,9% και επιστρέφει στην κανονικότητα - Μητσοτάκης για 10ετές ομόλογο: Άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Την ώρα που το Eurogroup σχεδιάζει να παρατείνει και για το 2022 την περίοδο δημοσιονομικής χαλαρότητας, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας πάει ένα βήμα πιο μπροστά και χαράζει πορεία για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ίσως και νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές προβλέψεις.

Βάσει της σχετικής απόφασης του 2018 το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας λήγει στα μέσα του 2022. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός οι θεσμοί αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος «παρακολούθησης» προκειμένου να ελεγχθούν οι δημοσιονομικές παρενέργειες. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών όμως πορεύεται βάσει ενός διαφορετικού σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει σημαντική οικονομική ανάκαμψη μέσα στο β’ εξάμηνο του 2021, ισχυρή ανάπτυξη 6% φέτος, έξοδο της χώρας από την εποπτεία μέσα στο 2022 και πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο 2023, όπου εκτιμάται ότι η οικονομία θα αποκτήσει και την πολυαναμενόμενη οικονομική βαθμίδα ώστε να μπορεί να έχει ισχυρή παρουσία στις αγορές. Ο σχεδιασμός του υπουργού Οικονομικών βασίζεται πάνω σε δύο άξονες:

Πρώτον, στο σταδιακό «συμμάζεμα» του εκτροχιασμού των δαπανών του Προϋπολογισμού με απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και αλλαγή τους με επιδοτούμενες δράσεις που θα ενισχύουν το παραγωγικό μέρος της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο στήριξης της οικονομίας για τον Ιούνιο περιορίζεται σε μόνο 2,5 δισ. ευρώ. Για το 2022, δε, σχεδιάζεται δραστική μείωση των συνολικών μέτρων στήριξης σε μόνο 2 από 14 δισ. ευρώ φέτος! Τα κονδύλια για την επιχειρηματικότητα είναι μια άλλη ιστορία που την αφηγείται το… Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεύτερον, στη μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής ούτως ώστε το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ να παράγεται από επενδύσεις και εξαγωγές και λιγότερο μέσα από την κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι για το 2022 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (μέγεθος που μας δείχνει πόση από την αξία που προστίθεται στην οικονομία επενδύεται αντί να καταναλώνεται) θα αυξηθεί με ρυθμό 30,3% το 2022 ενώ οι εξαγωγές θα τρέξουν με ρυθμό 13,8%.

Μια πρώτη άτυπη ενημέρωση για τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κάνει ο κ. Σταϊκούρας στο επόμενο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου. Η συνεδρίαση θα έχει διπλό ελληνικό ενδιαφέρον καθώς θα εγκριθεί η έκθεση της επιτροπής για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων. Επίσης θα επιβεβαιωθεί ξανά η ανάγκη επέκτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας για το 2021 και το 2022 και της συνέχισης στήριξης των εθνικών οικονομιών από τις συνέπειες της πανδημίας.

Αυτό βέβαια παραπέμπει σε μια άλλη συζήτηση, που συνδέεται με τους ατσάλινους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και την ανάγκη αναθεώρησης της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής με συγκριμένες προτάσεις για χαλάρωση της λιτότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών θα υποστηρίξει στο Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη λογική της απόσυρσης των οριζόντιων μέτρων στήριξης ακολουθώντας πρακτικά τις παραινέσεις των θεσμών για παρεμβάσεις με το «σταγονόμετρο» που θα κάνουν λιγότερο βαριά την επόμενη μέρα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ετσι από τον Ιούνιο μπαίνει οριστικά τελεία στο προηγούμενο μοντέλο στήριξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευάλωτες επιχειρήσεις και κυρίως γι’ αυτές που βρίσκονται ένα στάδιο πριν από το λουκέτο. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα κουρέματα στα ενοίκια και τα επιδόματα αναστολής εργασίας αντικαθίστανται από τα ειδικά προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών, όπως επίσης και αυτά για την εστίαση, τον τουρισμό και τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων («Γέφυρα 2») που είναι πιο στοχευμένα και προβλέπουν πιστωτικά κουπόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα μέτρα του Ιουνίου θα φτάσουν σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Τα μηδενικά ενοίκια θα συνεχιστούν τον Ιούνιο μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες ισχύουν ακόμα περιοριστικά μέτρα, καθώς και για εκείνες που ξεκίνησαν στα μέσα Μαΐου τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, εξετάζεται τα μηδενικά ενοίκια να συνεχιστούν σε γυμναστήρια, σχολές χορού, παιδότοπους και ενδεχομένως στην εστίαση.

Εντός του Ιουνίου ξεκινάει το πρόγραμμα παγίων δαπανών όπου περίπου 30.000 επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με πιστωτικά κουπόνια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ υπό τον όρο ότι η πίστωση που θα λάβουν από το κράτος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για να συμψηφίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η επιδότηση στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα καταβληθεί στις αρχές του επόμενου μήνα και θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν χρηματοδοτήσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσω άλλων κρατικών προγραμμάτων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι το επίδομα αναστολής εργασίας θα δοθεί και τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο) για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, με δικαίωμα επαναπρόσληψης με δύο τρόπους:

α) Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

β) Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021 δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους στο σύστημα «Εργάνη», που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται και η έγκριση από την Κομισιόν του πακέτου ύψους 425 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού, ενώ ήδη τρέχει το πρόγραμμα της εστίασης, συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Ξεπέρασαν τα €29 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο (Upd) – Επιτυχής η νέα έξοδος στις αγορές

Συντάξεις Ιουλίου: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο (vid)

Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες μέρες δικαιούστε – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας

Exit mobile version