search icon

Οικονομία

«Ρομποτάκι» της Εφορίας ψάχνει τριγωνικές συναλλαγές σε Κύπρο και Βουλγαρία

Επιτήδειοι στήνουν εικονικές εταιρείες σε άλλες χώρες- φορολογικούς παραδείσους για να παρουσιάζουν ψευδή έξοδα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν τα έσοδά τους σε αυτές τις ψεύτικες εταιρείες για να φορολογούνται με το ευνοϊκό καθεστώς

Τζίρους που φεύγουν στο εξωτερικό και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, καθώς και εικονικά έξοδα που δημιουργούνται από εταιρείες-φαντάσματα για να μειώνουν τα κέρδη της πραγματικής επιχείρησης μπορεί πλέον να εντοπίζει η Eφορία αυτόματα με έναν νέο αλγόριθμο.

Eνα νέο «ρομποτάκι» της Eφορίας μπορεί να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο ύποπτες τριγωνικές συναλλαγές, να ακολουθεί τη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» και να αποκαλύπτει όλο το κύκλωμα της φοροδιαφυγής! Ειδική ομάδα ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που έχει στη διάθεσή της αυτόν τον αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), μπορεί να εντοπίζει «αχυρανθρώπους» και εικονικές εταιρείες που λειτουργούν ως κελύφη. Με βάση αυτό το σύστημα, το «ρομποτάκι» της Εφορίας ακολουθεί τη διαδρομή έκδοσης ληγμένων τιμολογίων, ελέγχει πληρωμές και καταθέσεις, διασταυρώνει δεδομένα για τη φυσική ύπαρξη της επιχείρησης και έτσι μπορεί να διαπιστώνει εάν μια εταιρεία έχει όντως έδρα σε χώρα χαμηλής φορολόγησης και αν τα έξοδα που χρησιμοποιεί για τη μείωση της φορολογίας είναι πραγματικά.

Στο στόχαστρο έχουν μπει αυτή την περίοδο τριγωνικές συναλλαγές από επιχειρήσεις που φαίνεται ότι είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο και στη Βουλγαρία, ενώ η πραγματική τους έδρα είναι στην Ελλάδα. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη βρει την άκρη του νήματος, που ξεκινάει από φοροτεχνικούς και δικηγορικά γραφεία. Οι «εμπνευστές» έχουν δημιουργήσει ψεύτικες εταιρείες σε αυτές τις χώρες και προσελκύουν Ελληνες επιχειρηματίες για να εκμεταλλευτούν το «παραθυράκι» παρουσιάζοντάς τους ως δήθεν συνεταίρους. Πρακτικά, μια ελληνική επιχείρηση φαίνεται ότι έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι εταιρείες-σφραγίδες που έχουν μόνο ΑΦΜ. Για παράδειγμα, στήνουν εικονικές εταιρείες σε κάποια από τις 42 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως «φορολογικοί παράδεισοι» για να παρουσιάζουν ψευδή έξοδα στην Ελλάδα (και να μειώνουν τους φόρους), ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν τα έσοδά τους σε αυτές τις ψεύτικες εταιρείες για να φορολογούνται με το ευνοϊκό καθεστώς.

Οι προορισμοί αυτοί αποτελούν τον «απλό και εύκολο» τρόπο για να πληρώνει ένας Ελληνας επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας λιγότερους φόρους και να γλιτώνει τη φορολογική πίεση που υφίστανται τα εισοδήματά του. Προφανώς και υπάρχει υγιής και νομότυπη δραστηριότητα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου στήνονται κόλπα και κυκλώματα που στερούν από το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα. Μέσω τριγωνικών συναλλαγών, χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων μεταφέρονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις γειτονικές χώρες και παρακάμπτονται οι έλεγχοι. Ετσι, οι επιτήδειοι μπορούν να αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα με χαμηλούς φόρους. Το κόλπο ήταν γνωστό, αλλά μέχρι πρότινος τα στελέχη της ΑΑΔΕ έπρεπε να ξοδεύουν αμέτρητες ώρες ανά περίπτωση για να εντοπίζουν και να επαληθεύουν τη φοροδιαφυγή. Τώρα, με το νέο «ρομποτάκι» και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο και καθημερινά… βαράνε καμπανάκια στους υπολογιστές, φωτίζοντας περιπτώσεις που διαφορετικά θα έβρισκαν ίσως μόνο από τύχη οι ελεγκτές.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι ένας επιχειρηματίας από την Κρήτη στον χώρο των logistics που είχε στήσει το συγκεκριμένο κόλπο με λογιστές και εταιρείες παροχής λογισμικού για την εμπορική διαχείριση των επιχειρήσεων. Η υπόθεση «χτύπησε» στους υπολογιστές της ΑΑΔΕ αποκαλύπτοντας τη δράση του κυκλώματος των 60 επιχειρήσεων, οι οποίες εκμεταλλεύονταν το ευνοϊκό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς της Κύπρου προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή φόρων και εισφορών στην Ελλάδα. Με αυτό το χαμηλό κόστος είχαν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά των διεθνών οδικών μεταφορών. Ετσι, το «ρομποτάκι» οδήγησε τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης που υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Ο αρχηγός ήταν συνιδιοκτήτης εταιρείας διεθνών οδικών μεταφορών με έδρα την Κρήτη, ο οποίος εμφανιζόταν επίσης ως ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος εταιρείας στην Κύπρο. Η κυπριακή εταιρεία ήταν εικονική και συστάθηκε αποκλειστικά για την έκδοση τιμολογίων προς την κρητική και άλλες εταιρείες (κυρίως κρητικές) για υπηρεσίες που στην πραγματικότητα παρείχε η εταιρεία στην Κρήτη. Με αυτό το κόλπο η εικονική κυπριακή εταιρεία εμφάνιζε έσοδα που φορολογούνταν με βάση το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, ενώ στην πραγματικότητα τα έσοδα ανήκαν στην κρητική εταιρεία και είχαν αποκρυφτεί από την ΑΑΔΕ. Επιπλέον, την ίδια καταστατική έδρα στην Κύπρο βρέθηκαν να έχουν ακόμα 60 επιχειρήσεις στον χώρο των διεθνών οδικών μεταφορών, με τον ίδιο λογιστή.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει τις έρευνες και μεταξύ των «ύποπτων» χωρών συγκαταλέγονται η Αλβανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Μολδαβία. Οι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο όλα τα τιμολόγια δαπανών που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και όλα τα παραστατικά διακίνησης προϊόντων και χρημάτων. Από την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδείξουν πως όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες και η αλλοδαπή εταιρεία έχει ουσιαστικά επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα που φιλοξενεί την έδρα της.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΑΑΔΕ, πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστημα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές στον έλεγχο. Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες που τις χρησιμοποιούν. Ακόμα κι αν μια εταιρεία έχει μεταφέρει την καταστατική της έδρα σε άλλη χώρα, το ελληνικό κράτος μπορεί να τη θεωρήσει φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και να απαιτήσει την καταβολή φόρου επί του παγκόσμιου εισοδήματός της. Το κριτήριο είναι αν η πραγματική διοίκηση της εταιρείας ασκείται στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Τα σχέδια των τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο (πίνακας)

Νομοσχέδιο: Αλλάζουν όλα για τα Airbnb με νέες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις στη βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version